A szlovák külügyminiszter dohog

Frissítve: 15:15
2021. április 10., 08:39
ma7 | TASR

Igor Matovič pénzügyminiszter pénteki Budapesti látogatásán nem volt jelen a szlovák nagykövet, miközben részt vett a megbeszéléseken Gyimesi György (OĽaNO) parlamenti képviselő, ami módfelett felháborította Ivan Korčok külügyminisztert.

Fotó: TASR
Gyimesi György és Ivan Korčok

Mint megjegyezte, a küldöttségvezető döntése, hogy a diplomatákat kirekeszti a tárgyalásról különösen szokatlan módszer, miután a politikus a magyar külügyminiszterrel, Szijjártó Péterrel találkozott.

A szlovák diplomácia professzionális és lojális a Szlovák Köztársaság érdekei iránt. Ezért indokolatlannak tartom, hogy megkerülik a külföldi munkalátogatások alkalmával. Szilárdan kiállok a szlovák külszolgálat mellett és erősen hiszem, hogy nem vagyok egyedül a kormánytagok között, aki teljes bizalommal van iránta"

- fejtette ki a külügyminiszter.

Korčok egyúttal elhatárolódott Gyimesi György kijelentésétől, miszerint a nagykövet távolmaradása jelentette a sikeres tárgyalások garanciáját.

Ez a szlovák diplomáciai szolgálat durva lejáratása. Helyén való a kérdés: miről tárgyaltak Budapesten, ahol ott lehetett a szlovák diplomáciát folyamatosan gyalázó képviselő, ugyanakkor nem lehetett jelen egyetlen szlovák diplomata sem"

- jegyezte meg.

Peter Kmec (besorolatlan) képviselő, a Hlas-SD tagja ugyancsak nekitámadt Igor Matovičnak, amiért megkerülte a szlovák külügyminisztériumot és a "saját szakállára" tárgyalt Budapesten. A képviselő úgy látja, hogy az újdonsült pénzügyminiszter ezzel a lépésével csak lejáratja Szlovákiát és a szlovák külpolitikát a külföld szemében. Hogy a volt kormányfő a szlovák diplomaták nélkül folytatott tárgyalásokat az nemzeti szégyen és sérti az ország érdekeit is. Kmec felteszi a kérdést: Igor Matovič egy hasznos idióta, aki másoknak tesz szolgálatot vagy egy újkori hazaáruló? Keményen bírálta Gyimesi Györgyöt is, aki szerinte pofon csapta a szlovák diplomáciát és oly mértékben megalázta a külügyminisztériumot, hogy ehhez hasonló még nem történt Szlovákia történelmében.

Kövesse facebook oldalunkat is!