2020. június 10., 17:53

A szlovák külügy jó tanácsa: csak a kivételt képező 19 országba ajánlott utazni

A Szlovák Kül- és Európai Ügyek Minisztériuma azt javasolja a szlovák állampolgároknak, hogy csak abba a 19 országba utazzanak, amelyek felé Szlovákia megnyitotta a határait. A világ többi országába egyelőre nem ajánlott utazni. Erről a tárca sajtóosztálya tájékoztatta a TASR hírügynökséget szerdán.

Fotó: TASR
A szlovák külügyminisztérium épülete

A minisztérium azt javasolja azoknak a szlovák állampolgároknak, akik a kivételt képező 19 ország területén tartózkodnak, hogy fokozottan kísérjék figyelemmel az ezekben az országokban bevezetett epidemiológiai, biztonsági, közlekedési és karanténintézkedéseket.

A tárca közleménye szerint annak a személynek, aki nem a kivételt képező 19 országból tér vissza Szlovákiába, 96 óránál nem régebbi, negatív koronavírus-tesztet kell bemutatnia a határon szolgálatot teljesítő rendőröknek.

Ha az illető olyan határátkelőn keresztül lép be az ország területére, ahol megszűnt az ellenőrzés, a negatív koronavírus-tesztet a legközelebbi regionális közegészségügyi hivatalban kell haladék nélkül leadnia. A külföldön tartózkodó állampolgároknak ajánlott regisztráltatni magukat a külügyminisztérium honlapján. Erre a célra igénybe vehető a Svetobežka mobilalkalmazás is.

A Szlovák Közegészségügyi Hivatal rendeletére reagálva Szlovákia megnyitotta a határait az Ausztriából, Bulgáriából, Ciprusról, Csehországból, Dániából, Észtországból, Finnországból, Görögországból, Horvátországból, Izlandról, Liechtensteinből, Lettországból, Litvániából, Magyarországról, Máltáról, Németországból, Norvégiából, Svájcból és Szlovéniából visszatérő személyek előtt. Amennyiben valaki ebből a 19 országból jön Szlovákiába, nem kell házi karanténba vonulnia, és negatív koronavírus-tesztet sem kell felmutatnia.

Mentesülnek a karantén és a negatív koronavírus-teszt kötelezettsége alól azok a Szlovákiában állandó vagy átmeneti lakhellyel rendelkező személyek is, akik Lengyelországba utaznak, és legkésőbb 48 órán belül visszatérnek Szlovákiába.

A külügyminisztérium ugyanakkor arra kér mindenkit, hogy fontolják meg a Lengyelországba való utazást.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.