A szlovák járványügyi szakember attól tart, antigén-teszttel a delta variánst nem lehet majd eredményesen kiszűrni

2021. július 27., 11:40
ma7

Bár Boris Kollárék ingyenes antigén-tesztes javaslata politikai sikert hozhat ugyan a Sme rodinának, a járványügyi szakemberek attól tartanak, e kétségtelenül népszerű húzásnak meg lesz az ára. 

Fotó: Pixabay

A Sme napilapnak nyilatkozó szakember, Peter Sabaka például úgy véli, a negatív antigén-tesztek hamis biztonságérzetet adhatnak egy esetleges harmadik hullám idején. Sabaka szerint félő, hogy sokan teszteléssel váltják majd ki az oltást, csakhogy a vírus delta variánsánál, amely eleinte egyszerű náthaként jelentkezik s az antigén-teszt sem mutatja ki sokáig, ez nagyon veszélyes lehet. Egyetlen hét elég lehet arra, mondja a szakember, hogy a náthából súlyos tüdőgyulladás és hetekig tartó kórházi kezelés legyen. 

2021. július 25., 09:35

Megszavazta a parlament az oltottsággal járó előnyöket, mutatjuk, ősztől mi várható!

Kollár győzelme és Hegerék kudarca. A nemzet nemzője úgy győzte le koalíciós partnereit, hogy tulajdonképpen egy oldalon harcolt velük. 

Jelen állás szerint 107 esetben sikerült megerősíteni a jóval fertőzőbb delta-variáns jelenlétét Szlovákiában. Sabaka úgy véli, mivel a betegség náthára emlékeztető tünetekkel indul, gyakrabban előfordul, hogy a fertőzöttek azt egyszerűen ignorálják, vagy, ha el is mennek tesztre, az antigén-teszt nem mutatja ki a kórokozót. Az infektológus azt mondja, könnyen előfordulhat, hogy valaki úgy megy el koncertre egy 24 óránál nem régebbi negatív antigén-teszt birtokában, hogy már fertőz ugyan, de az egyszerűbb tesztek ezt még nem képesek jelezni.

Pavol Čekan, a járvány alatt országos ismertségre szert tett szakember korábban is bírálta már az antigén-tesztelést. Most azt mondja, a legjobb ilyen típusú tesztek is csak arra jók, hogy a fertőzöttek 30-50%-át megfogják, ez nagyon gyenge arány, pláne, ha figyelembe vesszük a delta variáns fertőzőképességét. Čekan szerint a PCR-tesztelés jóval megbízhatóbb, már a lappansági idő alatt is képes kimutatni a vírust. A szakember arról már nem beszélt, hogy lehetne a  gyakorlatban kivitelezni a használatát, ha éttermek, koncertek vagy sportesemények látogatásáról van szó. Egyrészt jóval több ideig tart a kiértékelése, másrészt drágább is. Egy-egy antigén-teszt ára öt euró körül mozog, a PCR-é legalább 35 euró. 

A kormány döntése értelmében az ősztől legfeljebb havi két PCR-tesztet igényelhetünk majd ingyen.

Kövesse facebook oldalunkat is!