2021. január 11., 15:23
Frissítve: 22:41

A szlovák főügyész ellenőrizteti a RaPiGen antigéntesztek vásárlását

Maroš Žilinka főügyész utasítást adott a RaPiGen antigéntesztek megvásárlásának ellenőrzésére. Az Állami Tartalékalap egymillió ilyen tesztet vásárolt 3,9 millió euróért.

Fotó: TASR
Maroš Žilinka

Az ellenőrzésről Jana Tökölyová, a főügyészség szóvivője tájékoztatta a TASR-t.

A főügyész hivatalból indított ellenőrzést, miután január 9-én az RTVS Szombati párbeszéd című műsorában hallotta Igor Matovič (OĽANO) kormányfő súlyos kijelentéseit a rossz minőségű antigéntesztekről, amelyekkel egyetlen fertőzöttet sem lehet azonosítani, a „selejtről”, amellyel még a kutyát se tesztelné, a hókuszpókuszokról és 250 ezer letesztelt ember becsapásáról, továbbá arról, hogy mi lesz a 3,9 millió eurós kárral

- tette hozzá a szóvivő.

Meg fogom kérdezni Sulík (SaS) kollégát, hogy mi legyen az okozott kárral

- jelentette ki a kormányfő a rádióműsorban. 

Hamis biztonságérzetet keltettünk az emberekben, hogy nem betegek 

- fűzte hozzá Matovič, aki Richard Sulík gazdasági minisztert tartja felelősnek, azért mást akar megbízni a kormányból az antigéntesztek vásárlásával. El kell vennünk tőle ezt a hatáskört, mert csak valamikor augusztusban lenne képes megvenni a teszteket

- tette hozzá Matovič.

A gyártó védi a teszteket

RaPiGen márkájú antigén tesztek gyártója több klinikai kutatásra hivatkozva állítja, hogy a tesztek jó minőségűek, és a szenzitivitásuk meghaladja a 95 százalékot. Hangsúlyozza ugyanakkor, hogy a tesztelést megfelelően kell elvégezni. A cég állásfoglalását Michal Juhás küldte el.

A gyártó az Egyesült Államokban, illetve Magyarországon elvégzett klinikai kutatásokra hívta fel a figyelmet. Előbbi a RaPiGen tesztek 95,18, utóbbi pedig 95,45 százalékos szenzitivitását igazolta.

A közlemény szerint a németországi és a hongkongi kutatások esetében kétségbe vonható az alkalmazott tudományos eljárások és értékelési módszerek helyessége. Ráadásul ezen kutatások keretében csak 45 mintát vizsgáltak, más gyártók esetében több mint 110-et. A cég álláspontja szerint az is kétséges, hogy helyesen jártak el a minták felolvasztásakor, ami miatt csökkenhetett az antigén tesztek szenzitivitása.

Juhás hozzátette: a RaPiGen Biocredit COVID-19 antigén teszteket sikerrel alkalmazzák több európai országban is a mobil mintavételi helyeken.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!