A szlovák EP-képviselők is készítenek egy gazdaságélénkítő tervet

2020. június 25., 16:26
Hajtman Gábor

A szlovák európai parlamenti képviselők egy gazdaságélénkítési tervet készítenek, amelyet a szlovák parlament elé szeretnének beterjeszteni.

Európai Parlament
Fotó: TASR/AP

A képviselők megvitatnák az Európai Unió pénzügyi támogatásának felhasználásáról szóló javaslatot, amelyet az Unió kölcsönként kínál fel az egyes tagállamoknak a koronakrízis gazdasági hatásainak leküzdése érdekében. A szlovák euroképviselők nyílt levelet írtak, amely az Európai Parlament hivatalos weboldalán megtalálható.

Az idő gyorsan fogy, és nekünk gyorsan meg kell állapodnunk az európai erőforrások ésszerű és értelmes felhasználásáról”

- olvasható a közzétett levélben. Szlovákia 25 milliárd eurót kapna az elkövetkezendő hét évben.

Az európai parlamenti képviselők még július folyamán szeretnének megállapodni a szlovák parlamenttel, hogy együtt kidolgozzák az európai segély felhasználását. A beruházások prioritási területeit szeptember végéig kell meghatározni, majd konzultálni kell az Európai Bizottsággal.

Az európai képviselők szerint a pénzt elsősorban az oktatási és az egészségügyi reformokra lehetne fordítani.

Továbbá a pénzt több területre is fel lehet használni, a tudomány és a kutatás támogatására, a munkaerőpiac felelndítésére, az ökológiai változásokra való felkészülésre, amely a környezettudatos gazdasági modellt támogatná.

A közös nyilatkozatot 12 képviselő írta alá négy frakciócsoportból. A levél elején megköszönik a szlovák kormány és az állampolgárok hozzáállását a koronavírus-járvány felelőségteljes kezeléséhez. A képviselők szerint, azonban most a meggyengült gazdaságot kell feléleszteni.

A nyilatkozatot a következő szlovák EP képviselők írták alá: Ivan Štefanec, Vladimír Bilčík, Michal Wiezik, Peter Pollák és Miriam Lexmann - Európai Néppárt.
Monika Beňová, Miroslav Číž és Robert Hajšel - Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége.
Michal Šimečka, Martin Hojsík - Megújuló Európa/Renew Europe
Lucia Ďuriš Nicholsonová és Eugen Jurzyca - Európai Konzervatívok és Reformisták Szövetsége.

Kövesse facebook oldalunkat is!