cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2021. október 20., 17:47

A szerb állampolgároknak jövőre fizetniük kell az EU területére való belépéskor

A szerb állampolgároknak a jövő évtől kezdve az unió bármelyik országába való belépéshez engedélyre, vagy ,,gyors vízumra" lesz szüksége, amely hét euróba fog kerülni - írja a 021.rs hírportál.

201604161339110.SCHENGEN_2.jpg

A Brüsszelből érkező tájékoztatás szerint az Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszer (ETIAS) már 2022. folyamán aktiválva lesz, ezáltal pedig a nem vízumköteles utazóknak is előzetes engedélyhez kötik a belépést az unió területére.

Az ellenőrzési rendszer célja, hogy a schengeni övezetbe történő belépéskor kiszűrje azokat, akik biztonsági kockázatot jelentenek az EU számára.

Ehhez hasonló gyakorlat már létezik az USA-ban, Kanadában és Ausztráliában is, míg az ETIAS bevezetésének ötlete még 2016-ban született meg, amelyet már az idei évben bevezettek volna, de ezt a folyamatot a járvány miatt kialakult helyzetre való tekintettel elhalasztották.

Szerbia mellett ez az eljárás Argentína, Brazília, Kanada, Japán, Mexikó, Új-Zéland, Ukrajna, az Egyesült Arab Emírségek és az USA polgáraira is vonatkozni fog.

A nem vízumköteles országokból érkező utazóknak egy elektronikus űrlapot kell kitölteniük egy online alkalmazás segítségével.

A személyes adatokon és nemzetiségen kívül az utazási iratok másolatát is le kell adniuk, illetve válaszolniuk kell többek közt büntetett előéletre és háborús övezetben való tartózkodásra vonatkozó kérdésekre is. A tagállamok határőrsége megtagadja a belépést azoktól, akik bármilyen biztonsági, bevándorlási vagy egészségügyi kockázatot jelentenek.

A kérvényeket átnyújtó 18 és 70 év közötti polgároknak a szolgáltatásért hét eurót kell fizetniük, míg a kiskorúaknak ingyenes lesz.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.