2022. július 6., 13:18

A szegény embert (országot) az ág is húzza

Andrea Turčanová Eperjes polgármestere helyszíni szakmai megbeszélést hívott össze a városhoz közeli sóbányában, mert az elfolyó sólé ökológiai katasztrófával fenyeget.

A Sajó után már ez is
Ez ma már ipari műemlék, de veszélyforrás is
Fotó: Wikipédia

A városvezető szerint az állam hosszabb ideje nem foglalkozik azza a problémával, hogy a sóbányákból nagy sótartalmú lé jut a környezetbe.

Emlékeztetett arra, hogy már több alkalommal jelezte az illetékeseknek, hogy tenni kellene valamit a katasztrófa megelőzése érdekében. Nem potenciális, hanem reális fenyegetésről van szó, ráadásul a Prešov I – Solivary telephely lakott környezetben található, ezért sürgős megoldásra van szükség.

Turčanová szerint  furatokon át a sólé a felső rétegekbe jut, ezeket átnedvesíti, sőt a terepet is erodálhatja. Emellett a tektonikus repedések mentén is felszínre juthat a koncentrált folyadék. Sok helyen a talaj besüpped, a vezetékek rozsdásodnak.

Már az előző kormány illetékeseivel és Andrej Kiska akkori államfővel is tárgyaltak a problémáról, nem sok eredménnyel.

A nemzeti műemlékként nyilvántartott Lipót akna is veszélyben van, mivel az elfolyó sólé elöntheti ezt a tárnát is.

Noha 2010 óta nem folyik kitermelés a telephelyen, a biztonsági rendszerek folyamatos karbantartást igényelnek és éppen ennek elmulasztása is okozója a környezetre veszélyes állapotoknak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.