2020. június 29., 21:37

A szakértő kizárta, hogy valaki módosítást eszközölt volna a Threemában

Dušan Mikulaj kriminalisztikai és információstechnológiai szakértő a Specializált Büntetőbíróság szenátusa előtt kizárta, hogy valaki módosítást eszközölt volna Marian K. mobiltelefonjaiban és Threema-alkalmazásában. A tanúvallomás után július 20-ig felfüggesztették a Ján Kuciak meggyilkolása ügyében folytatott tárgyalást.

bazini speciális büntetőbíróság
Fotó: TASR

Mikulaj a bíróságon elmondta, hogy elméletileg lehetséges, hogy az alkalmazásba utólag írjanak bele üzeneteket, ahogy azt Marian K. és Alena Zs. vádlottak állítják, ez azonban nyomokat hagyna. Ilyen nyomokat viszont Mikulaj nem talált. A szakértő továbbá azt is elmondta, hogy a Threema-alkalmazáson keresztül elküldött üzenetekhez egy alfanumerikus kód is létrejön, amely az üzenetek törlése után is megmarad.

A Marian K. telefonjában talált kódok megegyeznek azokkal, amelyeket Alena Zs. telefonjában találtak.

A vádlottak azzal védekeztek, hogy sosem tagadták az egymás közti kommunikációt, és hogy a kód semmit nem árul el a kommunikáció tartalmáról.

Daniel Lipšic, a Kuciak-család jogi képviselője nagyon fontos bizonyítéknak tartja azokat az információkat, amelyeket ezekről a különleges kódokról mondott Mikulaj a bíróságon. A vádlottak ugyanis megkérdőjelezik azoknak az üzeneteknek a hitelességét, amelyek azt bizonyítják, hogy a gyilkosságot követő napon találkoztak egymással.

A véleményem szerint ez közvetett módon bizonyítja a Ján Kuciak meggyilkolásáért járó pénz átadását. Ha ez nem így lenne, akkor nem tagadták volna a találkozást, amelyet a Threema és más bizonyítékok is igazolnak”

 – véli az ügyvéd.

Mikulaj a Threemán kívül az Alena Zs. lányának telefonjából származó fényképről is véleményt mondott. A képen állítólag Marian K. autója látható, amely arra szolgál bizonyítékként, hogy a fénykép készítése idején találkozott Alena Zs.-vel. A metaadatokból az derül ki, hogy a képet 2018. február 26-án készítették, azon a napon, mikor a nyilvánosság értesült az újságíró meggyilkolásáról. A vád szerint Marian K. aznap ismét találkozott Alena Zs.-vel a bacsfai golfpályán. A vádlottak nem értik, hogy ez mit bizonyít. Alena Zs. azt mondta, sosem tagadta ezt a találkozót.

A vád szerint Marian K. rendelte meg az újságíró-gyilkosságot, aki azért akart bosszút állni, mert Kuciak a gazdasági jellegű bűncselekményeiről cikkezett. A további vádlottak Miroslav M., akit már nem jogerősen elítéltek, továbbá Tomáš Sz. és Alena Zs.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.