2021. február 23., 11:37

A súlyos helyzet miatt kereste meg levélben az államfő Marek Krajčít

Zuzana Čaputová államfő kedden a súlyos járványügyi helyzet miatt levélben kereste meg Marek Krajčí egészségügy-minisztert. A szekvenálási módszer bevezetése mellett azt kéri tőle, hogy a tárcája gondoskodjon az egészségügyi dolgozók motiválásáról. A TASR hírügynökséget Martin Strižinec elnöki szóvivő tájékoztatta kedden.

Zuzana Čaputová
Fotó: TASR

Az elnök asszonyt azoknak a tudósoknak a javaslatai inspirálták a levél megírására, akiket múlt héten fogadott az elnöki palotában.

Ezen javaslatokkal összhangban

a levélben azt kéri az egészségügyi minisztériumtól, hogy biztosítsa a koronavírus új mutációinak kimutatására szolgáló, ún. szekvenálási eljárást.

„Sürgősen tudnunk kell, hogy állunk.

Tudnunk kell, milyen veszélyes vírusmutációkkal állunk szemben,

és hogy ezek mennyire elterjedtek” – fogalmaz Čaputová a levélben, hozzátéve: az új mutáció elterjedéséről tanúskodó adatok kulcsfontosságúak, mert ezek segítenek eldönteni, milyen további járványintézkedésekre lesz szükség a jövőben.

Az államfő a levélben arról is ír, mennyire fontos anyagilag is motiválni az egészségügyi dolgozókat,

és így elejét venni annak, hogy a világjárvány lecsengése után külföldre távozzanak. „Nagyra értékelem, hogy az egészségügyi dolgozók a nehéz körülmények és a szélsőséges túlterhelés ellenére nagy odaadással végzik a munkájukat.

Tisztában vagyok ugyanakkor azzal is, hogy kimerültek, sokan demotiváltak és frusztráltak

 – tette hozzá.

Strižinec elmondása szerint az aktuális járványügyi helyzet lesz a fő témája a három legfőbb közjogi méltóság - Zuzana Čaputová államfő, Boris Kollár (Sme Rodina) házelnök és Igor Matovič (OĽANO) miniszterelnök – keddi találkozójának is.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.