cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. június 8., 11:14

A Smer-SD rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezi a választások lehetséges befolyásolása miatt

A legnagyobb ellenzéki párt, a Smer-SD kezdeményete a parlament rendkívüli ülésének összehívását a választások esetleges befolyásolásával kapcsolatban.

Robert Fico
Fotó: TASR

A kezdeményezést, amelyet a Tomáš Taraba körül csoportosuló képviselők is támogatják azért tartják szükségesnek, mert bizonyos szlovák állami hivatalnokok és kormánytól független szervezetek képviselői Brüsszelben tettek látogatást, ahol Robert Fico, a Smer-SD elnöke szerint az ellenzéket azzal vádolták meg, hogy amennyiben megnyeri a választásokat ez fenyegetést jelent Szlovákia NATO-tagságára, ezért azt követelték, hogy lépjenek fel ez ellen.

Az ellenzéki pártvezér bírálta azt a tervezett propaganda NATO-kampányt is, amelynek célja a közvélemény meggyőzése arról, hogy az Észak-atlanti Szövetség hozzájárul Szlovákia biztonságához és ebben szerepe van az Ukrajnának nyújtott támogatás további fenntartásának is.

Fico szerint a kampányt nyáron folytatnák és a célközönsége életkorát és műveltségi szintjét tekintve elsősorban a Smer-SD választói közül kerül ki. Ezt a választási kampányba történő beavatkozásnak tekinti.

Az ellenzéki határozati javaslat emlékeztet rá, hogy Szlovákia az Alkotmány értelmében szuverén, demokratikus  és jogállam és egyúttal elutasítanak minden olyan külső beavatkozást, amelyek sértenék az ország szuverén belügyeit és befolyásolnák a parlamenti választások kimenetelét.

A Smer-SD azt is követeli, hogy a NATO kampányával ne avatkozzon be a pártok közötti küzdelembe, szüntessék meg az ezzel kapcsolatosan meghirdetett közbeszerzést és csak a választásokat követően folytasson kampányt a NATO jelképeivel.

Egyúttal a pozsonyi amerikai nagykövetséget is felszólították, hogy tartsa magát távol attól, hogy bármi módon beavatkozik a Szlovákia területén zajló választási kampányba és azonnal szüntesse meg azt plakátkampányt, amely  durva beavatkozást jelent Szlovákia belügyeibe.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.