A rendőrség vádat nyújtott be a D4R7 Construction két vezetõje ellen

2020. május 30., 15:35
ma7 | TASR

A rendőrség a D4R7 Construction konzorcium két vezetőjét, a környezetet veszélyeztető és károsító bűncselekménnyel vádolja. A vállalat a D4-es autópálya és az R7-es gyorsforgalmi út építésének fővállalkozója.

Fotó: glob.sk
Illusztrációs felvétel

A környezeti kárt 12,5 millió euróra becsülik. Ugyanakkor a nyomozó javaslatot tett a két vádlott őrizetbe vételére, egyben körözési parancsot adnak ki egyikükre, mivel az hosszabb ideje nem tartózkodik Szlovákiában. A pozsonyi kerületi rendőrség a közösségi oldalon tájékoztatott.

Még pénteken az egyik menedzsert rendőrségi kihallgatásra vezetették elő. Ezt a vállalat nehezményezte, és túlzott lépésnek minősítette,  mivel állításuk szerint mindig teljes mértékben együttműködtek a szlovák hatóságokkal.

A D4 és az R7 építésével kapcsolatban már régóta felmerült a gyanú, hogy Pozsony környékéről szennyezett talajt, nem megfelelő anyagokat vagy illegális hulladéklerakókból származó hulladékokat is szállítottak az építkezésre, az út alapozásához. Az esetet a rendőrség is többször vizsgálta, és mintákat vett a szakértői vizsgálathoz.
2019 novemberében Peter Gandl, a Nemzeti Autópálya Társaság (NDS) akkori igazgatósági tagja bejelentette, hogy a Horvátjár melletti D4-es autópálya töltésének egy részén a statikai tesztek nem voltak kielégítőek, ami szerint valószínűleg még nagyobb probléma, mint a töltés anyagának elszennyezettsége.

Kövesse facebook oldalunkat is!