2021. január 26., 09:26

A rendőrség szerdától szigorúbban ellenőrzi a kijárási tilalom betartását

A rendőrség szerdától (január 27.) intenzívebben ellenőrzi a kijárási tilalom betartását. A közösségi hálón jelentette be, hogy az új szabályok lépnek életbe. A kivételek alkalmazásakor a PCR-tesztek vagy antigéntesztek negatív eredményeit, valamint a COVID-19 legyőzésének igazolását elismerik.

rendőrség igazoltatás
Fotó: Facebook / Polícia SR
Képünk illusztráció

Negatív tesztre lesz szükség például a munkába vagy az állásinterjúra menet, illetve a posta, bank, vegytisztító, könyvtár, optikus, újságárus vagy cipőjavító műhely meglátogatásakor. Az igazolást be kell mutatni a kerékpárszervizben vagy az autószervizben, valamint az üzletek árukiadó pontjain is.

A negatív teszt az egyéni sportok gyakorlásának és a járáson belüli természetben járás feltétele is, kivéve a 15 év alatti gyermekeket, a 65 év feletti időseket és a súlyos fogyatékossággal élőket. Az igazolásra azoknak is szükségük lesz, akik a tanulókat iskolába vagy óvodába kísérik, valamint az általános iskolák felső tagozatos tanulóinak, a középiskolásoknak és az egyetemistáknak.

A legközelebbi üzletben élelmiszert is lehet vásárolni teszt nélkül, és kivételt kap az is, aki orvoshoz vagy gyógyszertárba megy, illetve állatorvoshoz viszi a házikedvencét.

A gyerekeknek az óvodai és általános iskolai látogatáshoz nem lesz szükségük tesztre.

Temetéseken, keresztelőknél és házasságkötéskor sem lesz szükség a teszteredményre. Kivételt képez a COVID-19 tesztre, illetve az oltásra való út. Teszt nélkül is meg lehet jelenni a büntetőeljárásban eljáró szervek előtt vagy bírósági tárgyaláson.

A kivétel a gyermeknek a szülőhöz vezető útjára is vonatkozik, például az váltott gondoskodás érvényesítésénél.

A teszt nem szükséges hároméves kor alatti gyermekkel, vagy kutyával vagy macskával a lakóhely egy kilométeres körzetén belüli sétához sem.

A kijárási tilalmat a kormány február 7-ig meghosszabbította. Január 27. és február 2. között a kivételek alkalmazásakor igazolni kell a teszt negatív eredményét, amelyet január 18-tól lehetett elvégezni. A 37 rosszabbnak minősített járásokban újabb tesztelésre lesz szükség. A február 3. és 7. között január 27. után elvégzett tesztet kell majd felmutatni.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.