lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2022. december 21., 15:30

A rendőrség kihallgatta Berényi Józsefet, mert Dunaszerdahelyen "bezárt egy szlovák iskolát"

"A mai napon rendőrségi kihallgatáson vettem részt Nagyszombatban, mivel a Szlovák Értelmiségiek Egyesülete feljelentést tett személyemmel kapcsolatban. A csoportosulás szerint Dunaszerdahelyen megszüntettem egy szlovák iskolát." - áll abban a közleményben, amelyet Berényi József juttatott el szerkesztőségünkhöz.

berényi
Fotó: Katona Tamás

A feljelentők beadványuk második pontjában azt állították, hogy az idei év június 4-én Komáromban és Dunaszerdahelyen, az Összetartozás tánca rendezvényen, államellenes beszédek hangzottak el, amelyekben a felszólalók a szlovák nemzet ellen uszították a hallgatóságot.

Az első témával kapcsolatban elmondtam, hogy az elmúlt választási időszakban Nagyszombat megye több iskolaösszevonást is végrehajtott, illetve Dunaszerdahelyen a nyelviskola megszüntetése után azt a Vámbéry Ármin Gimnázium részeként azonnal újra megnyitottuk.

- írja Berényi, hozzátéve, az intézmény azóta is sikeresen működik. 

Berényi a rendőrségen hangsúlyozta, mint megyei alelnök iskolát sem létrehozni, sem megszüntetni nem tud, ehhez megyei testületi döntés és minisztériumi hozzájárulás is szükséges. 


A június negyedikei eseményekkel kapcsolatban leszögezte, ezen a napon máshol tartózkodott, a korábbi évekkel ellentétben sem a komáromi, sem a dunaszerdahelyi rendezvényen nem vett részt.

Ezen a napon a felszólalók visszatekintenek a trianoni döntésre és annak következményeire. Mi, magyarok 2010 óta ezen a napon az Összetartozás napját ünnepeljük szerte a világon. A beszédek nem valakivel szemben, hanem valamiért hangzanak el, s ezek nem uszító jellegűek. 

Mind a Szövetség, mind a Csemadok képviselői már a múltban is többször kijelentették, hogy tiszteletben tartjuk Szlovákia területi egységét és azon belül próbáljuk céljainkat megvalósítani - hangsúlyozta Berényi. A feljelentést egy Branislav Čech nevű személy írta alá. A vizsgáló tiszt nagyon korrekt és emberi módon állt hozzá a kihallgatáshoz, rosszindulatnak vagy magyarellenességnek részéről semmi jelét nem tapasztalta - teszi hozzá. 

Berényi azzal zárta nyilatkozatát, hogy szerinte a Szlovák Értelmiségiek Egyesülete nevű csoportosulásnak "köszönhetően" a közeljövőben több feljelentés is érkezik majd a Szlovákiában tevékenykedő magyar közszereplőkre, mert

a beadványukat elolvasva láthattam, hogy aprólékosan szemlézik, hogy mit mondunk, mit cselekszünk, s ezt komoly ferdítésekkel tálalják. Véleményem szerint az a céljuk, hogy megfélemlítsenek minket, erőt demonstráljanak, hogy érdekképviseletünk ne legyen cselekvő és így sikeres.
A Szlovák Értelmiségiek Egyesülete névre hallgató csoport korábban is több alkalommal tiltakozott vagy tett feljelentést különböző "magyar" témákban. Tiltakoztak például amiatt, hogy Halász Béla, Gúta újonnan megválasztott polgármestere az önkormányzat alakulóülésén elénekeltette a magyar Himnuszt, de korábban azt is kifogásolták, hogy Érsekújvárott emléktáblát avattak a beneši törvények miatt szülőföldjükről elűzött érsekújvári magyarok emlékére. A témában részletesen lásd a mellékelt cikkeinket.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.