2021. augusztus 5., 10:20

A rendbontás és a véleménynyilvánítás szabadsága két eltérő dolog

Pozsony megye elnöke, Juraj Droba a csütörtökre tervezett pozsonyi tiltakozó megmozdulások kapcsán azt nyilatkozta, hogy a rendbontás nem egyenlő a véleménynyilvánítás szabadságával.

Tüntetni fognak
Fotó: TASR
Illusztráció

Mivel a tüntetés szervezői jelezték, hogy blokkolni fogják a pozsonyi utakat, a megyefőnök annak a meggyőződésének adott hangot, hogy mindezt a rendőrség nem nézheti tétlenül. Emlékeztetett arra, hogy a korábbi tüntetések alkalmával a rend őrei csak szemlélői voltak az eseményeknek és ez felháborított minden tisztességes embert. Felszólított mindenkit, hogy ne engedjék megismétlődni mindazt, ami korábban történt.

Matúš Vallo, Pozsony főpolgármestere is lényeges különbséget lát a véleménynyilvánítás és a pozsonyiakat kockázatos helyzetbe hozó viselkedés között. Ez a magatartás fenyegeti az egészségüket és a járványügyi korlátozások szigorítását is szükségessé teheti. Mint fogalmazott, a szakemberek és a járvány ellen küzdő egészségügyi dolgozók tiszteletet érdemelnek és nem gyalázkodó kiabálásokat és köpködéseket, és nem szabad megengedni, hogy órákig megbénítsák a fővárost.

Az oltások, a tesztelések, a járványügyi korlátozások ellenzői a közösségi oldalakon szervezik a csütörtöki tüntetéseket, amelyek Zuzana Čaputová államfő, a kormány és a parlament ellen irányulnak. A rendőrség ezúttal készül a várható rendbontásokra, egyebek mellett a Grassalkovich palota kertjét ma és pénteken lezárják a látogatók előtt.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!