2020. június 15., 15:41

A politikai pártok többsége pozitívan értékeli Čaputová első évét

A Smer-SD szerint a Szlovák Köztársaság elnöke, Zuzana Čaputová bizonyos fokig visszaadta a hivatal méltóságát. Az ellenzéki párt  megállapítása Čaputová beiktatásának első évfordulója kapcsán hangzott el.

Fotó: TASR

A Smer szóvívője, Ján Mažgút szerint ugyanakkor az államfő nem tudta meggyőzni a pártot az állami funkciók pártsemleges ellátásáról.

A parlamenten kívüli Most-Híd elnöke, Sólymos László úgy vélte, hogy Čaputová új politikai kultúrát hozott be a szlovák köztudatba, üdvözlendőnek tartja, hogy igyekezett pártatlan maradni. A szintén parlamenten kívüli PS nemrégen megválasztott elnöke, Irena Bihariová elmondta, hogy az elnökasszony következetesen törekszik a társadalmi kohézió megteremtésére.

,, Andrej Kiska az elnöki palotában végzett amatőr előadásával ellentétben Čaputová legalább visszahozott egy kis méltóságot. Ugyanakkor helyénvaló a vele szembeni kritika a beterjesztett jogszabályokra vonatkozó szelektív megközelítésével kapcsolatban“ - szögezte le az ellenzéki párt képviselője, aki hozzátette, hogy a 13. nyugdíjról szóló törvényjavaslatot nem küldte el azonnal az alkotmánybíróságnak.

A Smer az Isztambuli Egyezmény végrehajtása miatt is bírálja Čaputovát. A képviselő hozzátette, hogy az államfő nem csak ezek miatt nem tudta meggyőzni őt és pártját a függetlenségéről és hitelességéről, ezért odafigyel majd a kormánykoalíció által beterjesztett törvénytervezeteinek az aláírására is.

Sólymos szerint Čaputová a parlamentben elmondott éves országértékelő jelentése során megmutatta, hogy nem elfogult, hanem korrekt és tisztességes beszédet mondott, amely sem a koalíció, sem az ellenzék részéről nem váltott ki negatív indulatokat.

A Most-Híd elnöke úgy látja, Čaputová még a világjárvány idején is enyhíteni tudta a bizonytalanság érzését, amelyet a kormány kaotikus intézkedései, vagy a miniszterelnök kijelentései okoztak. Sólymos pozitívnak tartja azt, hogy az államelnök hangsúlyozza Szlovákia euro-atlanti és nyugati irányultságát. Ugyanúgy kihangsúlyozta a nemzeti és etnikai kisebbségekkel foglalkozó informális tanácsadó bizottság létrehozásának fontosságát. Sólymos ezt egy jó kiindulópontnak veszi, és bízik a hasonló témák folytatásában.

Bihariová sikeresnek írta le Čaputová első hivatalban töltött évét. Szerinte a hazai témák tekintetében pontosan megnevezte azokat a fenyegetéseket és égető problémákat, amelyekkel a kormány és a parlament felé tudott fordulni. A PS elnöke hozzátette, hogy a társadalmi kohézió érdekében mindig következetes tudott maradni.

A kormánypártok is pozitívan értékelik a köztársasági elnök egyéves tevékenységét. Boris Kollár, a parlament és a Család vagyunk párt elnöke ugyanakkor megjegyezte, hogy bár Čaputová igyekszik pártokon felül állni, de mégis szorosabban kötődik a liberális nézetekhez és eszményekhez. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy emiatt támadná, és mindig a kettejük közötti jó viszonyra törekszik.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.