2021. október 2., 07:55

A politikai elemző bírálta az államfő országértékelőjét

Juraj Hrabko politikai elemző a szlovák sajtóiroda vitaműsorában értékelte Zuzana Čaputová napokkal ezelőtt a parlamentben elmondott országértékelő beszédét.

Caputova-Heger-Kollár
Fotó: TASR/ma7
Zuzana Čaputová, Eduard Heger és Boris Kollár

Véleménye szerint a köztársasági elnök csak részben érintett olyan témákat, amelyek az embereket foglalkoztatják és fontos eseményekről, történésekről mintha megfeledkezett volna. Nem szólt például Ferenc pápa szlovákiai látogatásáról, jóllehet ez bel- és külpolitikai szempontból is mindenképp jelentős esemény volt. De egy szóval sem említette a tavaszi miniszterelnök-cserét sem, amely pedig hetekig bizonytalan helyzetet teremtett az országban.

Az elnökasszony a hét folyamán találkozott Eduard Heger kormányfővel, Boris Kollár házelnökkel és két ellenzéki politikussal is: Robert Ficoval (Smer-SD) és Peter Pellegrinivel (Hlas-SD). Hrabko feltételezése szerint bizonyosan elmondta nekik, hogy nyugalmat, illedelmes hangnemet és a békés együttélést vár tőlük.

Az elemző kitért Boris Kollárnak arra a felvetésére, hogy támogatnának egy olyan alkotmánymódosítást vagy egy sarkalatos törvényt, amely lehetővé tenné, hogy népszavazás alapján előrehozott parlamenti választásokat írjanak ki. Ez véleménye szerint a koalíció vereségét jelentené. Mindenesetre meg kell várni, hogyan döntenek a képviselők: lehetővé teszik-e, hogy az emberek egy népszavazás keretében mondjanak véleményt a kérdésről. Ma ugyanis ezt az Alkotmánybíróság döntése kizárja. Mint Hrabko megjegyezete: a testület és nem az alkotmány a gátja ennek. Az alkotmány pontosan meghatározza egy népszavazás kiírásának a feltételeit, ezt toldotta meg az Alkotmánybíróság további elemekkel.

Szóba került a mostanában nagy vihart kavart kórházai reform is, amelynek 2024-ben történő bevezetéséről kormánydöntés született. Az emelző szerint ez inkább a reformról folytatott vita egyik újabb szakasza és nem a reform kezdete. Mint megjegyezte:

Nem nevezhető jó kezdetnek az, hogy az egészségügyi miniszter még a kormánykoalícióban sem tudja keresztül vinni az elképzeléseit. A Sme rodina miniszterei nem értettek egyet ezekkel."

Politikai játéknak nevezte, hogy a kórházak besorolásának a jegyzékét csak a helyhatósági választások után kívánják bejelenteni.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.