2024. május 22., 18:15

A parlamenti bizottságot tájékoztatta a belügyminiszter a merényletről

Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) belügyminiszter és Ľubomír Solák országos rendőrfőkapitány rendkívüli ülésen tájékoztatta a parlament védelmi és biztonsági tanácsát a Robert Fico (Smer-SD) kormányfő elleni merényletről és a biztonsági helyzetről.

Parlament
Fotó: TASR

Az üléssel elégedettek az ellenzéki pártok is, mint nyilatkozták, a biztonsági helyzetet politikamentesen kell kezelni.

Tibor Gašpar (Smer-SD), a bizottság elnöke újságíróknak elmondta,

konstruktív volt az ülés, és részletes tájékoztatást kaptak a minisztertől és a rendőrfőkapitánytól.

A járőrözést 30 százalékkal növelte a rendőrség és egyéb intézkedéseket is bevezettek, például megelőző jelleggel kutatják át azokat az épületeket, amelyek fenyegetésnek lehetnek kitéve.

Körülbelül 100 fenyegetőzéssel és gyűlölködő megnyilvánulással foglalkoznak a bűnüldöző szervek, több közjogi méltóságnak és képviselőnek személyi védelmet biztosítanak.

A képviselőket felszólították, hogy minden fenyegetőzésről tegyenek bejelentést.

Gašpar a kormány biztonsági tanácsának szerdai ülésén is részt vett, elmondta, hogy megfelelő az együttműködés a fegyveres testületek, az egészségügyi tárca, valamint az oktatási tárca között – ez utóbbival az iskolákat érintő bombariadók kapcsán.

Juraj Krúpa (SaS) is pozitívan értékelte a parlamenti bizottsági ülést és a belügyminiszter tájékoztatóját. Szerinte jelenleg a biztonság szavatolására kell összpontosítani az országban.

Ki kell értékelni, hogy mi vezetett ide, kik követtek el hibát, mulasztást, hogyan működtek vagy nem működtek a biztonsági szervek, a titkosszolgálatok, és mit jelent mindez a jövőre nézve

– mondta újságíróknak.

Azt is pozitívumnak tartja, hogy végre foglalkozik valaki a közösségi hálókon köröző fenyegetőzésekkel, és törvénymódosítás készül a biztonsági intézkedésekkel kapcsolatban. 

Megígérték, hogy előre tájékoztatják az ellenzéket ezekről a tervezetekről, még mielőtt a parlament elé kerülnének

– tette hozzá. A nyomozás lezárása és kiértékelése után nyilatkoznak arról, hogy az ellenzék követelni fogja-e a belügyminiszter lemondását.

Mária Kolíková (SaS) kijelentette, a parlament következő rendes ülésszakára szeretné összehívni a titkosszolgálatot (SIS) felügyelő parlamenti bizottságot is, melynek ő az elnöke. Ugyanis a szerdai ülésen a rendőrség és az SIS együttműködése is téma volt.

Martin Dubéci, a Progresívne Slovensko frakcióvezetője is úgy véli, meg kell várni a nyomozás lezárását.

Ha hiányérzetünk lesz a nyomozás alaposságával vagy a felelősségvállalással kapcsolatban, akkor a parlamenti frakciók kezdeményezhetnek leváltásokat. Kivárjuk a végét

– tette hozzá.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.