2020. július 14., 12:24

A parlamentben nincs egyértelmű álláspont Viera Tomanová gyermekjogi biztos visszahívását illetően

A szlovák parlament a gyermekjogi biztos és a fogyatékkal élő személyek biztosának az ügyéről tárgyal. Egyes képviselők nem látják értelmét annak, hogy gyorsított eljárásban fogadnák el a törvényjavaslatot.

Biztosok-Stavrovská-Tomanová
Zuzana Stavrovská és Viera Tomanová
Fotó: TASR

Katarína Hatráková (OĽaNO) kormánypárti képviselő kedden kijelentette, hogy visszahívná Zuzana Tomanová kormánybiztost, mivel szerinte is kétes ügyekbe keveredett, de nem látja értelmét, hogy emiatt törvényt változtassanak.

 Az emberjogi bizottság alelnöke, Vladimíra Marcinková (Za ľudí) viszont azon az állásponton van, hogy gyorsított eljárásban fogadják el a törvényjavaslatot. 

Marcinková hozzátette, hogy a nyilvánosság és a média is rámutat a lehetséges korrupcióra, amely a gyermekjogi biztos hivatalában történik, ezért szerinte gyorsan kell cselekedni.

Marcinková szerint Viera Tomanová gyermekjogi biztost vissza kell hívni a hivatalából.

Hatráková szerint viszont ezzel azt érnék el, hogy nem bíznának a fogyatékossággal élő személyek biztosában, Zuzana Stavrovskában, sem, annak ellenére, hogy a parlament tudomásul vette jelentését.

A volt munkaügyi miniszter, Ján Richter (Smer) egyetért Hatrákovával, szerinte helyénvaló lenne mindenféle módosítás, amely javítaná a biztosok munkáját, de nem érti, hogy miért fontos gyorsított eljárásban ezt megszavazni. Zuzana Čaputovára hivatkozott, aki az éves jelentésében elmondta, hogy a gyorsított eljárásban elfogadott törvényeket csak akkor érdemes elfogadni, ha arra tényleges indíték van.

Marcinková rámutatott arra, sok szülő panaszkodik, akik külön élnek a gyermekeiktől, hogy az egyes szervezetek nem cselekednek semmit az ügyükben. Arra emlékékeztetett, hogy a parlamentben komoly vizsgálat folytatódik ez ügyben. A bizottság alelnöke szerint nagy mértékben csorbulnak az emberi jogok.

 

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.