2021. április 29., 10:36

A nyelvhasználati jogok betartására szólított fel a kisebbségi kormánybiztos

Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos levélben szólította fel a nyelvhasználati jogok betartására azoknak a kisebbségek által lakott településeknek az önkormányzatait, ahol hiányosságok tapasztalhatók ezen a téren. 

bukovszky-laszlo.jpg
Fotó: TASR
Bukovszky László: A kisebbségi pártok esetében a törvény eltörölné az 5%-os küszöböt

A leveleket a kisebbségi nyelvhasználatra vonatkozó 2019-2020-as jelentés alapján küldte szét – tájékoztatott Kovács Zoltán, a kisebbségi kormánybiztos hivatalának munkatársa.

A hivatal korábban kérdőívet küldött a 638 kisebbségi település önkormányzatának, az eredmények alapján 58 helyen nem tapasztalható semmiféle hiányosság.

A megállapított vétségek többsége miatt közigazgatási eljárást lehet indítani és bírságot kiszabni. Az írásos felszólítás szerint május végéig kell tájékoztatniuk az önkormányzatoknak a hiányosságok felszámolásának módjáról és dátumáról”

  –tájékoztatott Kovács Zoltán.

Hozzátette, a kormánybiztos tájékoztatót is küldött a kisebbségi nyelvhasználati jogok alkalmazásával kapcsolatban, és a járványhelyzet alakulásától függően az év második felében regionális találkozókat tervez az érintett önkormányzatok képviselőivel.

 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.