A népszámlálás fő koordinátora a ma7-nek: "Nem árulhatom el, eddig hányan vallották magukat magyarnak!"

2021. április 6., 18:43
Somogyi Szilárd

Ľudmila Ivančíková, Szlovákia Statisztika Hivatala szociológiai és demográfia részlegének vezérigazgatója, az egyes népszámlálások „motorja” is részt vett a Hivatal keddi sajtótájékoztatóján, ahol általánosságban szóba kerültek a dél-szlovákiai eredmények is. A rendezvény után pár kérdés erejéig Ivančiková válaszolt a ma7.sk érdeklődésére.

Fotó: Somogyi Szilárd
Ľ. Ivančíková: Nem beszélhetek a magyar nemzetiségűek számáról.

Igazgató asszony, meg tudná mondani, hogy a népszámlálás első szakaszában hányan vallották magukat magyar nemzetiségűnek?

Nem lenne korrekt, ha erre válaszolnék, hiszen még csak most kezdődik a második, az úgynevezett asszisztált szakasz, így nem mondhatok semmilyen eredményt a magyar nemzetiséggel kapcsolatban.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Dél-Szlovákiában kisebb volt eddig a részvétel. Ha tudnánk ezeket a számokat, talán még jobban lehetne mozgósítani azokat, akik eddig még nem tettek eleget a részvételi kötelezettségüknek.

A lényeg abba áll, hogy népszerűsíteni kell az asszisztált népszámlálást, amely a digitálisan kirekesztett közösségeket, főképpen a nyugdíjasokat, az idősebb korosztályt célozza meg. Vannak kapcsolattartóink, akiktől tudjuk, éppen Szlovákia déli részén sok ilyen település van, így a népszámlálás népszerűsítését nyugodtan folytatni lehet.

2021. április 6., 11:41

Az egyházak és a nemzeti közösségek tagjai annyian lesznek, ahányan részt vesznek a népszámláláson

Még várnunk kell arra, hogy kiderüljön, vajon kevesebb vagy több lett-e a magyar nemzetiségű lakosok száma Szlovákiában.

Biztosan ön is tudja, hogy Dél-Szlovákiában egy párhuzamos kampány is folyik a magyar nemzetiség vállalásának támogatására. Mivel magyarázza, hogy mindezek ellenére a déli országrészben a népszámlálás mintha „lassabban” menne?

Én egyértelműen azt gondolom, hogy az asszisztált számlálásra várnak. Tudatosítani kell, hogy ezeknek a településeknek ez bizonyos mértékben előnyösebb is, hiszen áttekintésük van a lakosaikról, tudják, kik azok, akiknek erre a módozatra van szüksége. Én ezt bizonyos fajta nyugalomnak is nevezném. A nagy, masszív kampány főleg azoknak szólt, akik online vettek részt a népszámlásban. Az elektronikus formánál nagyobb az anonimitás, ezért volt szükség kampányra is.

A kapcsolattartóinktól kapott visszajelzések alapján úgy vélem, hogy a déli települések nyugodtan várják az asszisztált szakaszt, és szerintem jó eredményeket is fognak elérni.

Egy gondolat erejéig, ha visszatérhetünk a magyar nemzetiségűek arányához. Ha nem mondhat konkrét számot, azt elárulhatja, milyen irányú lehet a magyarság számbeli változása? Növekvő, csökkenő, stagnáló?

Tényleg nem akarok ezzel kapcsolatban véleményt mondani, bármennyire is igyekszik valamit kisajtolni belőlem. Annyit mondhatok, azt kell tudatosítani, hogy tényleg az idősebb korosztály kerül most számlálásra a déli járásokban.

Kövesse facebook oldalunkat is!