2021. október 18., 14:20

A német-lengyel határ megerősítését sürgeti a német szövetségi rendőrség szakszervezete

A Lengyelországgal közös határszakasz védelmének megerősítését sürgeti a határigazgatásért felelős német szövetségi rendőrség szakszervezete a menedékkérők számának emelkedése miatt - írta hétfőn a Bild című lap.

nemet-hatar-migracio.jpg
Fotó: Archívum

Heinz Teggert szakszervezeti vezető a Horst Seehofer szövetségi belügyminiszternek írt levelében kiemelte, hogy ideiglenesen vissza kell állítani az átkelők ellenőrzését a Lengyelországgal közös határszakaszon, mert "szinte robbanásszerűen" emelkedik a Fehéroroszország-Lengyelország útvonalon érkező menedékkérők száma.

Az engedély nélküli belépések és az embercsempészet területén rögzített adatok az német-osztrák határszakaszon 2013-ban tapasztalt szintnek felelnek meg. 

Abban a térségben a helyzet 2015-ben érte el "szomorú csúcspontját", amikor "a határ biztonsági struktúrájának összeomlása" a menedékkérők tömeges és ellenőrizetlen beáramlásához vezetett. Ez "nem ismétlődhet meg újra" - hangsúlyozta a határigazgatást végző rendőrök érdekképviseletének vezetője a Bild által idézett levelében.

Hozzátette, hogy tetézi a bajt a koronavírus-világjárvány, amelynek következtében "kollégáink jelentős egészségügyi kockázatnak kitéve" dolgoznak,

mivel az engedély nélküli határátlépők származási országaiban, például Irakban, Szíriában, Afganisztán továbbra is gyakori a fertőzés az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) és a hatóságok csak nagyon ritkán regisztrálják az eseteket. Ráadásul "az embercsempészés során" természetesen nem tartják be a Németországban és máshol Európában érvényes higiéniai előírásokat - fejtette ki a szakszervezeti vezető.

Alina Vick, a szövetségi belügyminisztérium szóvivője hétfőn Berlinben a kormány szóvivőinek tájékoztatóján kérdésre elmondta, hogy a tárcánál ismerik Heinz Teggert levelét. 

Mint mondta, az illegális migráció augusztus óta erősödik a német-lengyel határszakaszon, eddig mintegy 4500 engedély nélküli belépést regisztráltak.

A tárca megkezdte az egyeztetéseket a helyzet kezeléséről, mások mellett a lengyel partnerekkel. Horst Seehofer a szerdai kormányülésen tart beszámolót erről - ismertette Alina Vick.

Steffen Seibert vezető kormányszóvivő hozzátette: egyesek ugyan úgy próbálják beállítani a helyzetet, mintha a 2015-ös állapotokra hasonlítanának, de "messze nem ott tartunk".

A Németországba Fehéroroszországon és Lengyelországon keresztül érkező menedékkérők száma az Aljakszandr Lukasenka elnök vezette minszki rezsim tevékenységével összefüggésben ugrott meg. Az Európai Bizottság ezt a tevékenységet államilag finanszírozott és fehérorosz állami idegenforgalmi vállalatok által szervezett embercsempészetként jellemezte egy október elején bemutatott jelentésében. Németországba a legutóbbi nagy menekültügyi migrációs hullám idején, 2015-ben mintegy 890 ezer menedékkérő érkezett. Számuk 2016-ban 280 ezerre süllyedt, és azóta is folyamatosan csökken, de a százezret így is minden évben meghaladta.
Megosztás
Címkék