2022. szeptember 30., 15:50

A nem kielégítő ellenőrzés a korrupció melegágya

Az Állítsuk meg a korrupciót Alapítvány pénteki sajtóértekezletén elmondták, hogy számos szlovákiai településen nincs főellenőr, aki arra ügyelne, hogyan gazdálkodnak az önkormányzatok a közpénzekkel.

Van mit rendbehozni
Xénia Makarová
Fotó: TASR

Xénia Makarová az Alapítvány elemzője szerint az is probléma, hogy az ellenőrök nem függetlenek, mivel az önkormányzatok nevezik ki őket és ugyanúgy vissza is hívhatják tisztségükből.

A Legfelsőbb Számvevőszék (NKÚ) megállapította, hogy az önkormányzatok kétharmada rosszul alakította ki a belső ellenőrző rendszerét. Az intézmény vezetője, Ľubomír Andrassy megjegyezte, hogy jelenleg a főellenőri tisztség betöltéséhez elegendő a középiskolai végzettség. Kezdeményezte egy olyan szakmai szervezet létrehozását, amely odafigyelne az ellenőrök képzésére, visszaélések esetén pedig döntene a következményekről.

Paradox módon az ellenőrök munkáját senki sem ellenőrizheti, mivel erre senkinek nincs törvényes felhatalmazása.

Az NKÚ már tavalyelőtt felhívta a figyelmet, hogy 215 településnek nincs ellenőre.

A legtöbb panasz a közpénzek kezelésével és a közvagyon körüli visszaélésekkel kapcsolatos. Gyakran megesik, hogy a település tulajdonában lévő telket vagy ingatlant úgynevezett egyéni szempontok alapján értékesítik, esetleg sürgősségre, rendkívüli helyzetre hivatkozva gyakran jóval áron alul értékesítik. Ezzel a lehetőséggel sokszor jogtalanul élnek, mivel sehol nincs konkrétan meghatározva, mi lehet a rendkívüli helyzet. Az NKÚ szerint az utóbbi öt évben a az esetek kétharmadában ilyen alapon adtak el ingatlanokat vagy adtak bérbe közösségi tulajdont.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.