2022. október 11., 14:53

A NATO keleti tagországai, köztük Szlovákia elítéli az ukrán városok bombázását

A NATO keleti szárnya 11 tagállamának elnökei, köztük Szlovákia, kedden közös nyilatkozatban határozottan elítélték és „háborús bűncselekménynek" nevezték az ukrán városok ellen intézett legutóbbi orosz rakétatámadásokat – tájékoztatott Martin Strižinec, Zuzana Čaputová köztársasági elnök szóvivője.

orosz-ukrán háború - Kijev
Fotó: TASR/AP

„Bulgária, a Csehország, Észtország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Észak-Macedónia és Montenegró elnöke elítéli az ukrajnai városok Oroszország általi bombázását, ami a nemzetközi jog értelmében háborús bűncselekménynek minősül" – fogalmaztak nyilatkozatukban az államfők.

Az elnökök felszólították Oroszországot, hogy azonnal hagyja abba a polgári célpontok elleni támadásokat.

„Nem engedünk abból, hogy bíróság elé állítsuk azokat, akik a tegnapi bűncselekményekért felelősek" - hangsúlyozták. Emlékeztettek arra, hogy a háborús bűncselekmények és az emberiesség elleni bűncselekmények a világon mindenhol a bíróságok hatáskörébe  tartoznak.

A Bukaresti Kilencek (B9), Észak-Macedónia, valamint Montenegró elnöke „elfogadhatatlannak nevezte azt, hogy az orosz vezetők a nukleáris fegyverek bevetésével fenyegetőznek". Megismételték, elkötelezettek országaink és szövetségeseik védelme" mellett.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.