lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2020. március 19., 19:54

A napokban százak, sőt ezrek térhetnek haza külföldről, mindenkit alávetnek a vírustesztnek

Az új típusú koronavírus miatt a napokban szlovák állampolgárok százai, sőt ezrei térhetnek haza külföldről, többen Olaszországból és Spanyolországból. Erre Peter Pellegrini (Smer-SD) leköszönő kormányfő hívta fel a figyelmet. Denisa Saková belügy- és Miroslav Lajčák külügyminiszterrel (mindketten Smer-SD) együtt fegyelmezettségre és a honfitársaikkal szembeni szolidaritásra intették a külföldről hazatérő állampolgárokat.

Fotó: TASR

Saková elmondása szerint minden hazatérőt koronavírustesztnek fognak alávetni. Ha az eredmény negatív lesz, az állami karanténközpontokból otthoni karanténba vonulhatnak.

Lajčák arról számolt be, hogy többen panaszkodtak amiatt, hogy az állam elrendelte számukra a vesztegzárat. Pellegrini ezzel kapcsolatban arra kérte az állampolgárokat, hogy gyakoroljanak nyomást az új kormányra annak érdekében, hogy a külföldről hazatérők ne kerülhessék el a kötelező karantént.

Ellenkező esetben ötszáz Olaszországból hazatérő széled majd szét szerte az országban, és én nem fogom tudni garantálni az állampolgárok egészségét. Megkérek mindenkit, hogy késlekedés nélkül utasítsa el az önző, a szabályokat ignoráló magatartást, azokét, akik csak saját magukra gondolnak, a maradék 5,5 millió embert, főleg az időseket figyelmen kívül hagyják”

– fogalmazott a leköszönő miniszterelnök.

A külföldről hazatérő szlovák állampolgároknak Pellegrini azt ígérte, hogy az állam gondoskodni fog róluk, nekik azonban tiszteletben kell tartaniuk az utasításokat.

Hozzátette: ha ő maradna a kormányfő, megtagadná a hazaszállítást azoktól, akik ignorálni akarják a szabályokat.

Lajčák közölte:

az állam már megegyezett több légitársasággal. Londonból szombaton (március 23.) indul az első gép Szlovákiába, öt nappal később pedig az Egyesült Államokból is felszáll egy gép.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.