2023. február 2., 08:46
Frissítve: 23:29

A NAKA vesztegetéssel gyanúsítja Robert Kaliňákot és Jozef Brhel Smer-közeli oligarchát

A rendőrség csütörtök reggel a közösségi oldalán számolt be róla, hogy a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) két személyt gyanúsított meg vesztegetéssel.

Robert Kaliňák
Fotó: TASR

Szlovák lapértesülések szerint Robert Kaliňák volt belügyminiszterről és a Smer-közeli oligarchaként számon tartott Jozef Brhelről van szó.

A gyanú szerint Kaliňák és Brhel egy a Pénzügyi Hatóságban (Finančá správa SR) vezetői beosztást betöltő személyt vesztegettek meg.

A szlovák lapok valószínűsítik, František Imrecze, a Pénzügyi Hatóság korábbi vezetőjének vallomásán alapszik a gyanú.

"A gyanú kizárólag az informátor František Imrecze hamis vallomásán alapul" - jelentette ki Kaliňák ügyvédje, David Lindtner az aktuality.sk portálnak. A vád szerint Kaliňák volt a szervező. Imrecze azt állítja, hogy fizetéskiegészítést kapott, ám Kaliňák és Brhel tagadják ezt.

Január 31-én jóváhagyták az előrehozott választásokat, és február 1-jén vádat emeltek a Smer párt egyik vezető képviselője ellen...

Ez a határozatuk már régóta megvan, csak várták a megfelelő pillanatot. Megpróbálják kriminalizálni a politikai ellenzék képviselőit” – mondta Lindtner az aktuality.sk-nak.

„2012 júniusában vagy júliusában Robert Kaliňák ajánlása alapján (Imrecze) szóbeli „megállapodást” kötött Jozef Brhel vádlottal a pozsonyi DoubleTree by Hilton szálloda tizedik emeleti irodájában, amikor is Jozef Brhel meghatározta a neki szánt kompenzáció módját és összegét” – áll a vádemelésről szóló állásfoglalásban.

Ez 2013 és 2018 közt körülbelül évi plusz 200 000 eurós összeget jelentett Jozef Brhelnek a Pénzügyi Igazgatóság elnöki posztján.

(2018-ban állítólag csak 100 ezret kapott, nem pedig 200 ezret). A teljes szóban forgó időszakra a fizetése mellé így még további 1,1 millió eurót kellett volna kapnia.

Ennek fejében a vádlott Jozef Brhel teljes lojalitást követelt František Imreczétől a Pénzügyi Igazgatóságon betöltött elnöki tisztsége idején, és információkat a Pénzügyi Igazgatóság környezetéből,

például a társasági adó kapcsán ellenőrzendő szubjektumok listáját, amit Imrecze a 2012-től legalább 2017-ig tartó időszakban mindig borítékban adott át a vádlott Brhelnek a szálloda 10. emeleti irodájában" – állítja a nyomozó. Az oligarchának a Pénzügyi Igazgatóság egyes tisztségeinek betöltésébe is kizárólagos beleszólása volt állítólag, és Imrecze eleget is tett a javaslatainak.

Kaliňák: törvénytelenés képtelenség az ellenem indított eljárást

Robert Kaliňák volt belügyminiszter, a Smer-SD elnökségi tagja törvénytelennek és képtelenségnek tartja a vesztegetés gyanújával ellene indított eljárást. Erről a párt csütörtöki sajtótájékoztatóján beszélt. Robert Fico pártelnök szerint a meggyanúsítás csupán egyetlen vallomáson, František I. vallomásán alapszik, aki a Pénzügyi Igazgatóság vezetője volt.

Az eljárás megindítása sérti a Btk.-t és a büntetőeljárás szabályait”

– jelentette ki Kaliňák. Azt állítja, hogy a vizsgálatot vezető nyomozó visszaélt a jogköreivel, ő pedig nem tanulmányozhatta át az ügyiratot.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.