2022. július 18., 15:53

A NAKA vádemelési javaslatot tett a Smer-SD volt járási elnöke ellen

Vádemelési javaslatot tett a NAKA nyomozója Ľubica Rošková, a Smer-SD volt járási elnöke ellen az Európai Unió anyagi érdekeinek megsértése és uniós támogatásokkal való visszaélés miatt. A vádemelésről a különleges ügyészi hivatal dönt - tájékoztatta a TASR-t Michal Slivka, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője

parlamenti választás 2020, Smer-SD
Fotó: TASR

 

„A nyomozó vádemelési javaslattal zárta le a vizsgálatot, az akták áttanulmányozása után a Speciális Ügyészi Hivatal illetékes ügyésze hoz döntést” – tette hozzá a TASR-nek Dalibor Skladan, a Legfőbb Ügyészség szóvivője.

Slivka hozzátette, hogy a volt járási elnök cége cége, az Agro Porúbka ellen zajló eljárást a jogi személyek büntetőjogi felelősségére vonatkozó törvényre hivatkozva zárta le a NAKA.

Az ügy 2018 elején került nyilvánosságra, a sajtóban megjelent hírek szerint a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség (PPA) jogtalanul fizetett ki támogatásokat az Agro Porúbka cégnek. A PPA nyilvántartásának elemzéséből kiderült, hogy a Talajtani és Természetvédelmi Kutatóintézet (VÚPOP) az ortofotós eljárással készült térképek alapján olyan földterületeket is besorolt a támogatási rendszerbe, amelyeket nem feleltek meg a feltételeknek. Például parkolóterület szerepelt termőföldként a nyilvántartásban.

Az Agro Porúbka összesen 470 hektárra kért támogatást 170 különböző helyszínen Kelet-Szlovákiában. A PPA arról tájékoztatta a TASR-t, hogy végrehajtás útján jelenleg összesen 206 ezer eurót próbál behajtani a cégtől, plusz a büntetéseket. A társaság ellen közben csődeljárás indult, eddig 16 ezer eurót sikerült behajtani tőle. Miután az ügy nyilvánosságra került, a Smer-SD felfüggesztette  Rošková tagságát a pártban.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.