A NAKA letartóztatta a szlovák titkosszolgálat jelenlegi vezetőjét, Čaputová szolgálaton kívül helyezte

Frissítve: 16:44
2021. március 11., 08:09
ma7

A DenníkN szerint, csütörtök reggel  korrupció gyanúja miatt a rendőrség őrizetbe vette a Szlovák Információs Szolgálat igazgatóját, Vladimír Pčolinskýt. Az őrizetbe vétel Boris Beňo, a titkosszolgálat volt helyettesének tanúvallomásával függhet össze. Az őrizetbe vétel a Különleges Ügyészség ügyészének beleegyezésével történt.

Fotó: TASR

Pčolinský a Sme rodina jelöltje, és 2020 áprilisa óta van hivatalában, amikor az SNS jelöltjét, Anton Šafárikot váltotta.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök csütörtökön szolgálaton kívül helyezte Pčolinskýt. Martin Strižinec, elnöki szóvivő tájékoztatása szerint azért döntött így, mert a SIS vezetője hivatali hatáskörben elkövetett vétséggel gyanúsították meg.

Pčolinský családilag is szép parlamenti háttérrel rendelkezik, testvére a Sme rodina képviselői klubjának vezetője, Peter Pčolinský, neje pedig a szintén Sme rodina parlamenti képviselője, Adriana Pčolinská.

Évekig a KDH környezetében mozogott, Daniel Lipšic szoros munkatársa volt. Politikai szempontból akkor szakítottak, amikor Pčolinský 2016-ban csatlakozott Boris Kollárhoz.  Lipšic akkor Nova mozgalomban maradt. Most Lipšic vezeti a különleges ügyészséget.

Boris Kollár mozgalma a választások után igyekezett egy "erőminisztériumot"  is megszerezni. A védelmi vagy a belügyminisztérium akarta, de OĽaNO ezeket megtartotta. A Sme rodina végül megkapta a SIS-t, bár a szolgálat a miniszterelnök alá tartozik.

2020 decemberében a rendőrség őrizetbe vette a SIS helyettesét, Borisz Beňót, aki a Júdás-ügyben való őrizetbe vétele óta együttműködik a rendőrséggel, és más ügyekben is tett vallomást.

Az Aktuality.sk forrásai szerint állítólag Zoroslav Kollár vállalkozó megvesztegetése került célkeresztbe, akit a SIS-nek kellett megfigyelnie és elfognia.

Pčolinskýnak, a SIS új vezetőjének utasítására állítólag le kellett állítaniuk ezeket a tevékenységeket, és nem foglalkoztak tovább Kollárral

- írja a portál. A rendőrség Zoroslav Kollárt-t tavaly októberben tartóztatta le, ő továbbra is őrizetben van.

A Szlovák Köztársaság elnöke, Zuzana Čaputová a következő órákban dönt arról, hogy ideiglenesen felmenti-e a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) igazgatóját, Vladimír Pčolinskýt. "Az elnök alaposan megismeri a helyzetet, és a következő órákban dönt arról, hogy ideiglenesen szolgálaton kívül helyezi-e a SIS igazgatóját" - áll az Elnöki Hivatal kommunikációs osztályának tájékoztatásában. 

Kövesse facebook oldalunkat is!