A minisztérium is támogatja a kisebbségi népszámlálási kampányt?

2020. november 27., 15:11
ma7 | TASR

A nemzetiségi hovatartozásról és az anyanyelvhasználatról szóló nyilatkozat fontos alapja a politikai döntéshozatalnak, beleértve a kultúra területét is. Ezért a 2021-es népszámlálással kapcsolatos tájékoztatás prioritást élvez a kisebbségi kormánymegbízott irodája, a Kisebbségi Kulturális Alap (KKA) és a kulturális minisztérium részéről is. Ebben egyetértettek pénteki ülésükön az intézmények képviselői.

Kisebbségi Kulturális Alap
Fotó: Kisebbségi Kulturális Alap

Molnár Norbert, a KKA igazgatója arról tájékoztatta az ülés résztvevőit, hogy az alap igazgatótanácsa a 2021-re szóló pályázati felhívások kiírásánál prioritásként határozta meg a népszámlálás népszerűsítését és az ezzel, valamint a nemzeti kisebbségek jogaival kapcsolatos tájékoztatást.

Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos üdvözölte a döntést, és hangsúlyozta, fontos, hogy a lehető legjobb feltételek között bonyolítsák le a népszámlálást. „Meggyőződésem, hogy az információs kampány csak a nemzeti kisebbségeket képviselő szervezetek aktív részvételével lehet sikeres" - mondta.

A kormányprogram értelmében a kulturális minisztérium szorgalmazza, hogy a lehető legpontosabb adatokat gyűjtsék össze. A koalíciós partnerek elkötelezték magukat, hogy lehetőséget teremtsenek a nemzeti kisebbségek számára kultúrájuk, nyelvük és hagyományaik megőrzésére. „A népszámlálás eredményei közvetlen hatással lesznek a támogatási rendszerre az elkövetkező években. Ezért mindannyiunk feladata, hogy a lakosságot a lehető legmagasabb szinten tájékoztassuk a népszámlálásról" - mondta Zuzana Kumanová, a minisztérium államtitkára.

Szlovákiában tízévente tartanak népszámlálást, 2021-ben először elektronikus formában. A rendszer egyszerűbb lesz, mint 2011-ben, csak 14 kérdésből áll a kérdőív. Az eredményeket legkésőbb 2022. január 1-jéig közzéteszi a Statisztikai Hivatal.

Kövesse facebook oldalunkat is!