2020. június 14., 16:56

A miniszterelnök szerint katasztrófa lenne, ha bebizonyosodna a lehallgatás az államigazgatásban

A Markíza televízió Testre szabva című vasárnapi vitaműsorában Igor Matovič kormányfő katasztrófaként jellemezte azt a lehetőséget, hogy esetleg lehallgatások voltak az államigazgatásban. A miniszterelnök a rendőrség razziájára utalt, amelyre a Hálózati és Elektronikus Nemzeti Szolgáltatási Ügynökségnél (NASES) került sor a héten.

Igor Matovic
Fotó: TASR
Igor Matovič miniszterelnök
Tény, hogy a berendezéseket felszerelték. Ott voltak felszerelve, ahol nem kellett volna lenniük és olyan berendezések voltak, amelyek bármilyen kommunikáció megfigyelésére alkalmasak voltak. Amennyiben beigazolódik, hogy a kommunikációt megfigyelték, az véleményem szerint katasztrófa. Meg kell várni a bűnüldöző szervek vizsgálati eredményeit és csak ezt követően tudunk beszámolni arról, mi is történt valójában”

– tette hozzá.

Matovič ismét megerősítette, hogy a 72 járási elöljáró politikai jelölt lesz, a többi posztot átlátható pályázat útján töltik be. A miniszterelnök megerősítette, hogy a Sme rodina egyetlen építésügyi hivatalt sem fog irányítani.

A főügyészválasztásról szóló törvény módosításával kapcsolatban kifejtette, azt szeretné, ha a főügyész kinevezése és visszahívása nem függene attól, hogy éppen ki kormányoz. Daniel Lipšic jelölését személy szerint üdvözölné, de annak is örülne, ha tíz egyformán kiváló jelölt közül kellene választani. Úgy látja, hogy vannak ilyenek Szlovákiában.

Szóba került a felvidéki magyarokkal történt találkozója is június 2-án. Mint megjegyezte, többen szeretnék megváltoztatni az Alkotmány preambulumát a „Mi a Szlovák Köztársaság polgárai” fordulatra a jelenlegi „Mi, a szlovák nemzet…” helyett. Szerinte nem kell elvitatni a szlovákoktól, hogy államalkotók, ezért ő személy szerint nem változtatna rajta. De meg lehet vitatni.

Megosztás
Címkék