2020. december 2., 16:44
Frissítve: 20:05

A miniszterelnök a saját kezébe veszi az ügyet - néhány iskolába visszatérhetnek a diákok

Igor Matovič miniszterelnök bejelentette, hogy saját kezébe veszi az iskolai tesztelések ügyét.

Fotó: TASR

Mint elmondta: már unja hallgatni az oktatási tárca kifogásait, ezért úgy döntött, hogy több iskolában az irányításával végzik majd a tanulók és a pedagógusok tesztelését. Erre az is ösztökélte őt, hogy számos iskola igazgatója, települések polgármesterei készek bekapcsolódni a tesztelésbe.

Úgy látja, hogy december 7-én több iskola is kinyithat Szlovákiában. Elismerte, hogy az egyik oktatási intézmény, amely részt vesz a tesztelésben az a magániskola lesz, ahol két lánya is tanul.

Csalódtam az oktatási minisztériumban, abban, ahogy hozzááll ehhez az ügyhöz. Elég volt. A szerdai kormányülésen felszólítottam Branislav Gröhling (SaS) oktatási minisztert, hogy ha biztosítani fogok minden feltételt, ne blokkolja az iskolák megnyitását. Néhány iskoláról van szó. Bizonyítani akarom, hogy kifogásokra nincs idő”

– fogalmazott Matovič. Hozzátette: több olyan oktatási intézmény fenntartójával is kapcsolatban van, akik jelezték, hogy leteszteltetik a diákokat, a szüleiket és az alkalmazottakat is. A kormányfő említett egy bizonyos polgármestert is, aki az önkormányzat hatáskörébe tartozó összes iskolát meg akarja nyitni.

Matovič elmondása szerint a kiválasztott iskolákba hétfőtől azok a tanulók térhetnek vissza, akik leteszteltetik magukat, a többiek számára folytatódik a távoktatás.

A központi válságstáb kedden (december 1.) elutasította az oktatási minisztérium által kidolgozott, az iskolák újranyitásáról szóló második tervet is. Gröhling karácsony előtt, december 23-án akarja bemutatni a harmadik tervet.

Az alapiskolák felső tagozatos tanulói és a középiskolások október 26-tól távoktatáson vesznek részt. Az egyetemisták távoktatása a téli szemeszter végéig tart. Klasszikus formában jelenleg csak az alapiskolák alsó tagozatán és az óvodákban folyik a tanítás. A hátrányos helyzetű tanulók is bemehetnek az iskolába, de csak kis, legfeljebb hat fős (a pedagógus és öt diák) csoportokban tanulhatnak.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.