2021. augusztus 21., 07:45

A Matovič-show fiaskóján az új szabályok sem segítenek

A vakcinalottó szabályai a beharangozott változtatás után sem lettek sokkal egyszerűbbek, az alapvető hibák nem változtak: a potenciális nyertesek nagy részének ezt követően sem lesz esélye a nyereményre, így aztán előre örülhetünk a drámai showműsor következő részének.

vakcinalotto
Fotó: RTVS

A vakcinalottó kiötlői nem mondtak le a jelszóról, annyi engedményt azért tettek, hogy az már nemcsak a versenyzővel való telefonos beszélgetés alatt lesz látható a képernyőn, hanem hangosan fel is olvassák, és a stúdió LED-falán is látható lesz, néhányszor pedig feltűnik a képernyőszalagon is. A fogyatékkal élők sem lesznek már kirekesztve a versenyből, őket jelnyelv-tolmácsolással segítik.

Tény tehát, hogy a vakcinalottó abszurdnak bizonyult, de jelentkezzen, aki ezt másként gondolta, írja a denníkn.sk portál.

Ez a projekt megfelel a Matovič-féle atombiztos fegyverek valamennyi feltételének: kellőképpen nagyszabású és drága, logisztikai szempontból igényes és olyan bonyolult, hogy valójában csak kevesen értik, a hatásai meg… minimum vitathatók.

A legfontosabb feltétel azonban, hogy társadalmi feszültség kíséri. A csalódott kelet-európai ember semmi más után nem vágyik jobban, mint az ingyen jött pénz után, és semmi sem dühíti jobban, mint ha ezt az ingyenpénzt valaki más szerzi meg helyette, véli a portál, amely szerint a már amúgy sem túl békés polgárok szembenállása garantált.

Persze, a vakcinalottó következményei összehasonlíthatatlanul enyhébbek a társadalomra nézve, mint a végtelen tömeges tesztelések vagy a jóváhagyatlan vakcinavásárlás meg az adórendszer spontán változtatásai. Ha a pénzügyminiszter a showbiznisszel szeretne foglalkozni, a vakcinalottó még a legkevésbé kockázatos választás.

Addig is, amíg ezzel szórakozik, bizakodhatunk, hogy semmi rosszabb nem ér bennünket. És ez igazán elviselhető kompromisszum, zárja a portál.

A pravda.sk szerint ne tévesszen meg bennünket a vakcinalottóba bejelentkezettek növekvő száma, ez ugyanis semmilyen módon sem tükröződik az oltási hajlandóság növekedésében. Legfeljebb csak a televízió nézettségét növeli. Örülni tehát csak a közszolgálati televízió örülhet, amely egy vonzó formátumú műsort tűzött a programjára, ami egy csomó nézőt csal a televíziók képernyői elé. Csakhogy nem ez volt a cél…

Azok ugyanis, akik eddig bejelentkeztek a versenybe, már beolttatták magukat, a többieket meg a verseny körüli káosz csak elkedvetleníti ettől az egésztől.

A portál szerint a versenyre szánt pénzcsomagot jobban is fel lehetett volna használni, például úgy, hogy az állam minden beoltottnak kifizet egy bizonyos összeget. Ezt csinálták például a szerbek, akik mindenkinek, aki legalább a vakcina első dózisával beolttatta magát, háromezer szerb dinárt fizettek, ami nagyjából 25 eurónak felel meg. Persze vitatkozhatunk arról, hogy ez az összeg megfelelő motiváció-e, egy azonban biztos – ezzel a módszerrel pontosan tudnánk, hányan olttatták be magukat, s hogy milyen mértékben motiválta őket erre a pénz.

Amint arra a szociológusok figyelmeztetnek, a kisebb közösségekben a helyi személyiségek nagy hatással vannak az emberek viselkedésére. Ha egy helyi vezető beoltatja magát, akkor mindenki beoltatja magát. És éppen az ilyen kis településeken sok még a beoltatlan.

Ezért a bombabiztos lottó helyett az erre elkülönített forrásokat inkább az „aprólékos munkára” lehetett volna fordítani a régiókban.

De ki akar keresztül-kasul utazgatni Szlovákiában, hogy megcsinálja ezt a babramunkát, amikor elegendő csak annyit tennie, hogy vasárnap bekapcsolja a lámpákat a stúdióban, és egy látványos show-t csinál, írja a pravda.sk.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!