2020. szeptember 8., 11:53

A Matovič kormány tervezett nyolc reformja

A Hnonline portál összegyűjtötte azt a nyolc ágazati reformtervezetet, amelyet a Matovič kormány tervez az eddigi információk szerint.

Fotó: TASR
1. Pénzügyi reform

Kötelező reform volna, amelyhez azonban Matovič miniszterelnök szerint valószínűleg nem járul hozzá az Unió. Ebben a csomagban olyan változást várhatunk az adórendszerben, amelyben nagyobb mértékben adóztatnák a fogyasztást és a luxust, mint a vállalkozásokat vagy a munkaerőt. Ide tartozik Milan Krajniak munkaügyi miniszter nyugdíjreformja is, amelynek köszönhetően 40 év szolgálati idő után nyugdíjba mehetnénk. .

2. Zöld reform

Valamennyi reformnak legalább környezeti szempontból semlegesnek kell lennie, de ebben a szakaszban az energiára és a közlekedésre helyeződne a hangsúly. Brüsszel hosszú ideje szorgalmazza Felső-Nyitra átalakítását vagy a kazánok cseréjét. Matovič kormányfő jelezte a csatornázás és a szennyvíztisztító rendszerek kibővítését.

3. Szociális reform

Munkaerőpiac és társadalmi fenntarthatóság. Ezek a jelszavak a foglalkoztatás támogatását és a szociálisan kirekesztett közösségek munkaerő-piaci jobb beilleszkedését jelentik. Az Európai Unió is régóta figyelmeztet a regionális különbségekre, és szeretné, ha a kelet utolérné Pozsonyt. A megoldások között szerepel a közlekedés építése és az inkluzív oktatás.

4. Oktatási reform

Branislav Gröhling oktatási miniszter több óvodát szeretne, valamint javítaná a tanárok és a diákok digitális készségeit, ehhez pedig a szükséges eszközökkel is ellátná őket. Megfizetné a speciális asszisztenseket (a sajátos nevelési igényű diákokkal foglalkozó munkatársak), és a béreket emelne, különös tekintettel a pluszjuttatásokra . A minisztérium elemzői azt is javasolják, hogy a roma közösségekből származó gyermekeket az általános iskolákba vegyék fel, hanem a speciális iskolákba.

5. Kutatás és fejlesztés reformja

A tudományt, a kutatást és az innovációt egy olyan reformcsomag felügyelné, amelynek biztosítania kell, hogy magasabb hozzáadott értéket képviselő gazdasággá váljunk. Az Európai Unió szeretné, ha különösen a kisvállalkozások részesülhetnének a kutatás és az innováció állami támogatásaiból. A vállalatok azt üzenik a kormánynak, hogy a legjobb, amit tehetnek, ha adó-levonásokkal támogatnák a beruházásokat ezen a területen.

6. Egészségügyi reform

Matovič miniszterelnök három kórházat szeretne felépíteni ezen a területen. Krajčí egészségügyi miniszter már konkrét tervekkel rendelkezik - meg akarja erősíteni az rendelőintézeteket, de ésszerűbben kellene elhelyezni a régiók kórházait is. Javítani szeretné a hosszútávú ápolás feltételeit is.

7. Közügyek reformja

Ez a reformcsomag a közügyek több területét érinti. Jobb üzleti környezet, kevesebb bürokrácia, hitelesebb igazságszolgáltatás és bürokrácia, a korrupció felszámolása.

8. Digitális reform

A reform részeként minden régió számára egyenlő hozzáférést kell biztosítani a jó internethez. Az államapparátusnak is digitálisabbá kell válnia, és dolgoznunk kell a következő generációk digitális készségein, így ez ismét átfogó téma.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!