2020. február 19., 11:47

A Matica slovenská Érsek Árpádnak kampányol

Ide jutottunk: már akkora a béke, hogy Kotleba után a Matica slovenská is magyarul kampányol.

Nagypakai disznótoros
Médialapozó
Történik mindez Nagypakán, a Csallóköz közepén.

Mindenesetre évtizedekig nem volt megszokott, hogy errefelé a Matica slovenská magyar nyelven is meghirdessen bármilyen rendezvényt. Egyszer viszont minden gátat le kell küzdeni, még ha csak egy disznótorról is van szó.

Nagypakai disznótoros

De milyen disznótorról? Olyanról bizony, ahol a disznó mellé még egy minisztert is biztosítanak, legalábbis egy reggeli erejéig. Természetesen történelmi tapasztalat ide, nyelvhasználat oda, mindent le kell nyelni, ha egyszer egy miniszter - Érsek Árpád - kilátogat, sőt ő állja a cecchet.

Nagypakáról tudni kell, hogy a nemzetiségi összetételét jelentősen befolyásolta az a tény, hogy itt tehetős gazdák voltak, így ők lettek a célpontjai a második világháború utáni kitelepítéseknek. A helyükbe beköltözők – fogalmazzunk úgy – már nem magyar ajkúak voltak. Jellemző az is, hogy a csallóközi, nemzetiségi szempontból vegyes lakosságú falvakba intenzívebb a fővárosból való betelepülés. A Most-Híd listavezetője talán ezt akarta meghálálni a szlovák "kulturális" szervezetnek?

Nagypakai disznótoros
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.