2022. április 19., 15:19

A magyarellenes EP-politikus pályázik a Progresszív Szlovákia elnöki posztjára

A parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia (PS), amely a legutóbbi parlamenti választásokon csak egy paraszthajszállal maradt le a bejutástól, május 7-én tisztújító közgyűlést tart Pozsonyban.

PS elnéke akar lenni
Fotó: TASR
Michal Šimečka

A balliberális politikai tömörülés elnöki posztjáért nem lesz verseny, mivel csak egyetlen jelölt indul. Ő Michal Šimečka EP-képviselő, aki egyben az Európai Parlament egyik alelnöke.

A politikus legutóbb egy Facebook-bejegyzésével verte ki a biztosítékot a felvidéki magyarok körében, amikor a magyarországi választások eredményét kommentálva arra szólított fel, hogy Magyarországot és általában a magyarokat el kell szigetelni, ki kell közösíteni az EU-ból. Annak a véleményének is hangot adott, hogy a V4-es együttműködést Orbán Viktor magyar miniszterelnök kiiktatásával kellene folytatni.

A Progresszív Szlovákia jelenlegi elnöke, Irena Bihariová az alelnöki posztért száll ringbe, de mások is jelöltetik magukat: Zora Jaurová, Lucia Plaváková, Martin Hojsík, Michal Truban és Tomáš Valášek.

Šimečka legfontosabb célkitűzésnek nevezte, hogy a PS 2024-ben bejusson a szlovák törvényhozásba. Szeretné megvédeni a liberális értékeket, Szlovákia atlanti irányultságát és harcolni kíván a szélsőségesek és a populisták ellen.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.