cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. október 23., 20:15

A magyar szabadságharcos nemzet – VIDEÓKKAL

A magyar szabadságharcos nemzet, se nem gyáva, se nem megalkuvó nép, amely ha az elkerülhetetlen, nem futamodik meg a harc elől sem - hangsúlyozta beszédében Zsigmond Barna Pál, Magyarország Európai Uniós Ügyek minisztériumának parlamenti államtitkára Dunaszerdahelyen, a hétfőn délután a nemzeti ünnep alkalmából a Diktatúrák áldozatainak emlékművénél tartott megemlékezésen. Az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanhetedik évfordulója alkalmából tartott, koszorúzással egybekötött rendezvényen több tucatnyian vettek részt, köztük történelmi egyházak képviselői, illetve Forró Krisztián, a Szövetség elnöke valamint Dunaszerdahely alpolgármesterei, Karaffa Attila és Puha György is.

 

2023.10.23.
Galéria
+10 kép a galériában
Fotó: Gerhát Máté

Zsigmond Barna Pál államtitkár beszédében így fogalmazott: "A magyar szabadságharcos nemzet. Nem vagyunk se gyáva, se megalkuvó nép. Büszkék vagyunk hagyományainkra és egyedi nyelvünkre. Ha elkerülhetetlen nem futamodunk meg a harc elől sem. Kijelentette: fontos, hogy a külhoni magyarok mindenkor azt érezhessék, hogy nincsenek egyedül hagyva. "Legyünk büszkék, és legyünk méltók hős elődeink örökségére, és úgy kell élnünk és dolgoznunk, hogy az utódaink büszkék legyenek ránk" – mondta.

Videó:  ma7

Karaffa Attila alpolgármester ünnepi beszédében azt mondta: 1956.október 23-án együtt dobbant meg az ország szíve, amikor is eljött az idő, hogy a végsőkig elkeseredett nép úgy érezte most lehetne távozásra kényszeríteni a szovjet impériumot. "Egyik óráról a másikra hasadt meg az égbolt, mert a nép azt mondta, elég volt" - fogalmazott Karaffa, aki beszédében kiemelte: 56-ban a kommunisták azt hitték, hogy egy nemzet a kényszer hatására feladja szabadságát, hitét, önrendelkezését és kultúráját, de mégsem így történt. "Minket a magyar népet nem ilyen fából faragtak" - szögezte le Karaffa. Hozzáfűzte: a szabadságért tenni kell a  békés hétköznapokban is, mert csak így lehet megmaradni Európa szívében.

Karaffa Attila, Dunaszerdahely alpolgármestere emlékeztetett arra, hogy a szabadságért tenni kell a  békés hétköznapokban is.

Videó:  ma7

 

Az alábbiakban megtekintheti Zsigmond Barna Pál beszédét amely elhangzott a  megemlékezésen:

Videó:  ma7

 

A délután 4 órára meghirdetett rendezvény kezdetén Sziklai Krisztina a Rivalda Színház színésznője szavalta el Péteri Judit, Az én 56-om című versét. Később Szabó Manyi a Rivalda Színház színésze a Nyomorultak című musicalből a Hallod e nép dalát című dalt adta elő. A megemlékezés későbbi szakaszában a dunaszerdahelyi Egészségügyi középiskola diákja, Horváth Bianka, Nagy István, Indul a pesti tüntetés című versét szavalta el, majd a Szent István téri Közös Igazgatású Iskola két diákja Bíró Leila és Kürti Réka, Csézi, Ez az otthonunk című dalát énekelték.

A Diktatúrák áldozatainak emlékművét a következő szervezetek koszorúzták meg: Dunaszerdahely Városi Önkormányzat, Magyarország Pozsonyi Nagykövetsége, Győr Városi Önkormányzat, Szövetség politikai párt, Katolikus Egyház, Református Egyházközség és a Kálvin Polgári Társulás, Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének Dunaszerdahelyi Területi Választmánya, Vámbéry Ármin Alapiskola és gimnázium, Kodály Zoltán Alapiskola, Szabó Gyula Alapiskola, Pázmáneum, Csemadok Vámbéry Ármin Alapszervezete, Csallóközi Múzeum, Nemzetközi Szent György Lovagrend, Felvidéki Vitézi Törzs, 10. számú Szent György cserkészcsapat. 

A megemlékezés a Himnusz eléneklésével fejeződött be.

Végezetül egy rövid részlet a megemlékezés műsorából:

Videó:  ma7
56-os megemlékezés Dunaszerdahely, 2023.10.23.
Galéria
+10 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.