Magyar7 - 2024/31.
Magyar varázsmeséink nyomában, népfogyatkozás helyett néptölte és párizsi reményeink
Magyar7 - 30. száma
2023. március 3., 12:42

A lemondott egészségügyi miniszter "szennyese"

Vladimír Lengvarský ügyvezető egészségügyi miniszter beiktatása után 23 hónappal megvált a bársonyszéktől.

Ő már kiszállna
Vladimír Lengvarský
Fotó: TASR

A ta3.com portálon egy hosszabb írásban foglalták össze, milyen munkát végzett a dandártábornoki rangban korábban katonai kórházat igazgató Lengvarský.

Az akkor tomboló koronavírus-járvány idején, 2021. április 1-jén nevezték ki a tárca élére. Elődje Marek Krajčí volt, aki már képtelen volt irányítani a pandémia elleni küzdelmet és kedvében járni kivált Igor Matovič kormányfőnek, aki újabb és újabb ötleteivel eléggé komoly zavart okozott.

Mint ismert, Matovič végül az orosz Szputnyik vakcinák körüli hercehurcákba bukott bele és cserélte ki a miniszterelnöki posztot a pénzügyminiszterségre. Vladimír Lengvarský nem volt híve az orosz oltóanyagnak, de végül engedélyezte az alkalmazását, bár kijelentette, hogy ő nem fogja magát ezzel a készítménnyel beoltatni. Pechjére az Astra Zeneca készítmények hiánya miatt a pandémia elleni küzdelem felemásan alakult.

Miniszterségét azonban a kórházi reform és a Pozsonyban Rázsochy-ban felépíteni tervezett kórház kapcsán kialakult viták is megkeserítették, noha akkoriban (2021 kora nyarán) ő volt a közvéleménykutatások szerint a kormány legmegbízhatóbb tagja 36,5 százalékos eredménnyel. Csak összehasonlításképpen, a korábban oly népszerű Matovičcsal a megkérdezettek 11 százaléka rokonszenvezett.

A későbbiekben a kórházi reform okán sok kritikát kapott nemcsak az ellenzéktől, de Boris Kollár házelnöktől is. Eduard Heger miniszterelnök ekkor még mellette állt. A pandémia enyhülésével egy újabb gond is jelentkezett: az Ukrajnából érkező menekültek tömegei. Ez komoly anyagi megterhelést jelentett a tárca számára, és bonyolította az egészségügyi ellátást is. 

Mindennek tetejébe az egészségügy különböző  területein dolgozó orvosok és ápolónők is egyre hangosabban kezdtek elégedetlenkedni a béreik miatt és 2022 utolsó hónapjaiban mind többen mondtak fel, amit az egészségügyi tárca igyekezett nagy erőfeszítések árán kezelni és többször is olyan nyilatkozatot adott ki, amelyek azt sugallták, hogy megoldható a helyzet.

Az ellenzék - sőt a Progresszív Szlovákia (PS) is - azonban továbbra is súlyos kritikákat fogalmazott meg, amire Igor Matovič még rátett egy lapáttal, amikor a Pentával hozta kapcsolatba,

miközben a minisztert korábban bíráló házelnök támogatásáról biztosította és meglepetéssel fogadta a lemondását. Eduard Heger kormányfő viszont fokozatosan ellépett mellőle, és amikor szerdán bejelentették, hogy Zuzana Čaputová felmentette őt, már a miniszterelnök is kritikákat fogalmazott meg vele kapcsolatban.

 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.