cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. február 23., 15:02

A legújabb Polis-felmérés szerint Fico már simán előzi Pellegriniéket, a Szövetség 4,6%-on áll

A SITA hírügynökség megbízásából elkészített legújabb Polis Slovakia-felmérésből kiderül, ha február végén tartanák a parlamenti választásokat, a Smer-SD simán megelőzné a Pellegrini-féle Hlas-t. Összesen nyolc párt jutna a pozsonyi törvényhozásba.

szlovák parlament
Fotó: TASR

A Smer a szavazatok 21,1%-át megszerezve 39 képviselői székhez jutna a szlovák törvényhozásban. A második helyen, semmi meglepetés, a Peter Pellegrini által irányított Hlas-SD végezne. A korábbi kormányfő pártja a leadott szavazatok 17,8%-át kapná, amivel 33 mandátumhoz jutnának a parlamentben. A dobogó legalsó fokára a szélsőliberális Progresívne Slovensko állhatna fel 9,2%-kal és 17 parlamenti hellyel.

A felmérést február 14-e és 21-e között végezték el, 1002 szlovák állampolgár telefonos megkérdezésével. A százalékokhoz tartozó mandátumokat 55%-os részvétellel számolva adták meg a Polis szakemberei.

A Smer-en, a Hlas-on és a progresszíveken kívül még öt párt jutna parlamenti mandátumhoz. Ezek sorrendben a Republika (7,8% - 14 hely), az OĽaNO (6,5% - 12 hely), a KDH és a SaS (utóbbi kettő 6,4% és egyaránt 12 mandátum). Parlamenti mandátumot szerezne a Sme rodina is, amely 5,9%-kal (és 11 képviselői hellyel) éppen megugraná a küszöböt.

Alig néhány tizedszázalékkal maradna le a parlamentről a Szövetség. A közvélemény-kutató 4,6%-os támogatottságot mért a magyar pártnak.

Szintén nem jutna mandátumhoz az SNS (3,9%), a Dobrá voľba (3,1%) és a Kotleba-párt (2,1%) sem. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.