2024. március 12., 11:36

A Legfelsőbb Bíróság 2022-ben jogellenesen helyezte vizsgálati fogságba Marek Para ügyvédet

A Szlovák Köztársaság Legfelsőbb Bírósága 2022 májusában jogellenesen döntött Marek Para ügyvéd vizsgálati fogságba helyezéséről.

Felmentés
Marek Para
Fotó: TASR

Megsértették a személyes szabadsághoz való alapvető jogát, valamint a szabadsághoz és biztonsághoz való jogát. Marek Para panasza alapján a Szlovák Köztársaság Alkotmánybírósága döntött az ügyben, és hatályon kívül helyezte a Legfelsőbb Bíróság végzését.

Az Alkotmánybíróság szerint a vádlott ügyvéd jogait is sértette a Legfelsőbb Bíróság 2022. júniusi végzése. Akkor a Legfelsőbb Bíróság elutasította Marek Para panaszát, amelyet a Szlovák Köztársaság Legfelsőbb Bírósága bírájának, Juraj Klimentnek az ügyében folytatott büntetőeljárásban való részvétele ellen nyújtott be. Ezt a határozatot az Alkotmánybíróság tanácsa a március 7-i ülésén szintén megsemmisítette.

Megítélte a panaszosnak az 1000 eurós pénzügyi kártérítést, valamint az eljárás költségeinek megtérítését, amelyet a Legfelsőbb Bíróság köteles megfizetni. Marek Para jelenleg a Szlovák Köztársaság miniszterelnökének tanácsadója is.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) 2022. április 20-án tartóztatta le bűnszervezet alapításának, bűnszövetkezet létrehozásának és támogatásának bűntette miatt. Ezt követően április 24-én a Speciális Büntetőbíróság határozata alapján szabadon engedték. A határozat ellen a Speciális Ügyészség ügyésze nyújtott be panaszt. A Legfelsőbb Bíróság helyt adott a panaszának, és május 2-án Marek Pará-t előzetes letartóztatásba helyezte. Ezt akkor alkalmazzák, ha a vádlottról feltételezik, hogy befolyásolná a tanúkat, a szakértőket vagy vádlott-társakat, illetve akadályozná a nyomozást.

Az ügyvéd célzatosnak érzékelte a vádat, hozzátéve, hogy szerinte ez egy személyes vita volt közte és egy másik személy között. Az őrizetből 2022. június 20-án szabadult, azzal, hogy a konkrét személyek kihallgatásának lefolytatásával megszűnt a védőőrizetbe vétel oka.

2023 júliusában az ügyben a Legfelsőbb Bíróság helybenhagyta a Marek Para elleni vádirat elutasítását súlyos eljárási hibák, különösen a védelemhez való jog megsértése miatt.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.