2020. november 10., 12:37

A lakosság háromnegyede retteg a járványtól – derül ki egy szociológiai felmérésből

Egy társadalmi felmérés szerint Szlovákia lakosságának több mint a háromnegyede érzi magát nagy félelemben a járvány miatt.

Fotó: pixabay.com

A kutatás októberben és novemberben készült, és a „Hogy vagyunk, Szlovákia?” név alatt futott. A felmérés eredménye szerint a lakosság 3,5%-a érzi magát nagy félelemben.

Érdekesség, hogy a szeptemberi hónaphoz képest a válaszadók körében a fenyegetettség érzése több mint nyolc százalékkal nőtt.

Miloslav Bahna, a Szlovák Tudományos Akadémia (SAS) szociológiai karának a munkatársa elmondta, annak ellenére, hogy Szlovákia átélte az eddigi legnehezebb tavaszi korlátozásokat, alacsonyabb azoknak az aránya, akik csökkentették a mobilitást, illetve a társas kapcsolataikat.

A felmérés szerint a válaszadók 72%-a követi szigorúan a kormányzati óvintézkedéseket.

Bahna elmondta, a legfegyelmezetlenebbek az ĽSNS szavazói, ők értenek a legkevésbé egyet a kormány rendeleteivel, az óvintézkedések betartását pedig túlzásnak tartják.

A nemek közül a férfiak azok, akik kevésbé elővigyázatosak.

A felmérést az  MNFORCE kutatócég, a Seesame kommunikációs ügynökség kezdeményezte a Szlovák Tudományos Akadémia Szociológiai Intézetével (SAS) és a Szlovák Tudományos Akadémia Társadalmi Kommunikációs Kutatóintézettel együttműködve. A legutóbbi felmérés október 29-e és november 4-e között zajlott, amely ezerfős mintavételen alapult.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.