2022. november 23., 11:56

A lakosság harmada beoltatná magát influenza ellen

A lakosság harmada beoltatná magát gyógyszertárban influenza ellen, ha erre lenne lehetőség – derült ki a Gyógyszertárhálózatok Működtetőinek Szövetsége (APSL) számára készült reprezentatív felméréséből.

influenza
Illusztrációs felvétel
Fotó: Pixabay.com

A közvélemény-kutatást a 2muse ügynökség végezte október 21-e és 25-e között, 1001 megkérdezett bevonásával – tájékoztatta a TASR-t Peter Sedláček, a szövetség szóvivője.

Az APSL emlékeztet, hogy

sokkal egyszerűbb elmenni a gyógyszertárba, mint az orvosnál beoltatni magunkat.

Aki be akarja oltatni magát mondjuk influenza ellen, annak előbb fel kell vennie a kapcsolatot az orvosával, hogy írjon ki e-receptet a vakcinára. Ezután ki kell váltani a vakcinát a patikában, hűtőben tartani, majd elvinni az orvoshoz, hogy adja be

– magyarázta Jan Žák, a szövetség elnöke.

Az APSL hozzátettre,

az influenza elleni oltás továbbra sem népszerű Szlovákiában, évente a lakosság 3-4 százaléka oltatja be magát.

A szövetség szerint az okok között szerepel, hogy sokan nem tudnak erről a lehetőségről, valamint általában a védőoltások megítélése.

Az egészségügyi minisztérium már előkészítette azt a törvényjavaslatot, amely jövő márciustól lehetővé teszi, hogy a gyógyszertárakban is beadják az influenza, esetleg a koronavírus elleni oltást is.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.