cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. február 1., 19:02

A lakosság döntő többsége elhatárolódik a korrupcióért kiszabható büntetés enyhítésétől

Szlovákia lakosainak többsége nem ért egyet a korrupciós ügyekben kiszabható büntetések enyhítésével. 43,4 százalék határozottan nem ért egyet, 34 százalék inkább nem ért egyet ezzel. A lakosság 4,6 százaléka támogatja az enyhítést - derül ki a Focus ügynökség felméréséből. 

Parlament
Fotó: TASR

„A korrupció miatt kiszabható büntetési tételek csökkentése erős elutasítottsága mindenütt megfigyelhető volt, a legkisebb településeken élők, a nagyvárosi lakosok, a 18 évnél idősebb fiatalok, de az idősebbek nagy többsége ellenezte" - közölte a Transparency International Slovakia (TIS).
A felmérésből az is kiderült, hogy az enyhébb büntetések elfogadására irányuló törekvések ellenállást váltottak ki a koalíció szavazóinak körében is.

A Hlas és az SNS szavazói körében meghaladta a 70 százalékot azok aránya, akik nem értenek egyet a korrupciós bűncselekményekért kiszabható büntetések enyhítésével. A Smer szavazói között ez az arány elérte a 65 százalékot.

Michal Piško, a TIS igazgatója megjegyezte, a büntetések enyhítésével kapcsolatban kritikusan nyilatkozó kormánypárti szavazók aránya csak kis mértékben tér el a teljes mintától.

A közvélemény-kutatás készítői arra is rákérdeztek, hogy a válaszadók hogy látják a korrupció büntetését.

A lakosság több mint fele úgy becsüli, több tíz embert ítélnek el évente korrupciós bűncselekmény miatt. A válaszadók 6,4 százaléka szerint ez a szám több mint száz. Csak 27,3 százalék becslése bizonyult helyesnek, ők azt válaszolták, évente kevesebb mint tíz embert ítélnek el korrupció miatt. A fennmaradó 22 százalék nem tudott válaszolni erre a kérdésre.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.