2020. január 14., 16:03

A La Republica szerint egy új európai pártcsaládot alapíthat a Fidesz, a PiS és a Liga.

Manfred Weber az Európai Néppárt frakcióvezetője Strasbourgban kommentálta Orbán Viktor múlt heti kijelentéseit a Néppártról. A magyar miniszterelnök évértékelő sajtótájékoztatóján ugyanis azt mondta, a Néppártnak változnia kell, ismét meg kell találnia a valódi konzervatív értékeket ahhoz, hogy megtartsa tagjai között a Fideszt.

Weber az Euronews kérdéseire azt mondta, figyelik majd a következő napok fejleményeit, és kiderül, lesznek-e pozitív változások.

A Néppárt értékei világosak, annak, aki közénk szeretne tartozni, világossá kell tennie, hogy tiszteletben tartja ezeket

– mondta Weber a páneurópai hírtelevízió magyar nyelvű portálja szerint.

Az én pártom, amelynek tavaly a csúcsjelöltje voltam, a legutóbbi választáson 40 százalékos eredmény felett teljesített: ezért nem kérünk kioktatást sem a politika, sem a választások ügyében. A mi irányvonalunk és az értékeink világosak.
Lehet, hogy már megvan a Fidesz új helye?

Az olasz La Republica című lap szerint ugyanis

tárgyalások folynak a Fidesz, az olasz Liga és a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság között arról, hogy egy új európai pártcsaládot hozzanak létre. Értesüléseik szerint már a frakció neve is megvan: „Konzervatívok és identitás” lenne az új csoport neve.

A csoport összetétele még nem végleges: az olasz információk szerint azért, mert Jarosław Kaczyński ellenzi, hogy a Marine Le Pen vezette francia Nemzeti Tömörülést is bevegyék a blokkba. A lengyel politikus elsősorban a Putyinhoz fűződő kapcsolata miatt ellenzi a Le Pennel való szövetséget. Az olasz lap arról is beszámolt cikkében, hogy a Fidesz egy lépésre áll az EPP-ből való kizárástól.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.