2024. május 15., 10:10

A közmédia átalakításáról tárgyal a parlament, várhatóan csütörtökön szavaznak

A közmédia átalakításáról szóló törvényjavaslatról tárgyalnak a parlamentben.

szlovák parlament
Fotó: TASR

A parlamenti ülés elején a képviselők megállapodtak abban, hogy az első olvasatban a törvényjavaslat vitája 24 óráig tart.

Egy órával meghosszabbodik az ülés napja, este 19:00 helyett, 20:00-ig tart az ülés, az ebédszünet is lerövidül.

A törvényjavaslatról várhatóan csütörtökön 17.00 órakor szavaznak a képviselők.

A közmédia átalakításáról szóló törvényjavaslatot még április végén hagyta jóvá a kormány. A tervezet nem választja ketté az intézmény, de módosul a közmédia tanácsának és vezérigazgatójának megválasztása. Ľuboš Machaj jelenlegi vezérigazgató megbízatása a törvénymódosítás hatályba lépésének napján megszűnik, a tanács jelenlegi tagjainak megbízatása szintén.

A kormánypártok azzal indokolják a változtatások szükségességét, hogy a jelenlegi közszolgálati televízió és rádió nem objektív, és fenntarthatatlan a jelenlegi működési formája. Az ellenzék, több civil szervezet és a köztévé vezetősége is bírálta a törvényjavaslatot.

A törvénytervezet vitájába 40 képviselő jelentkezett be írásban, a tervezetet Martina Šimkovičová (SNS-jelölt) kulturális miniszter ismertette a törvényhozásban. A házszabály szerint a vitában bármikor szót kérhetnek a kormány tagjai, a kormányfő, a házelnök és a parlament alelnökei. Az írásban bejelentkezett felszólalók után szóban is lehet jelentkezni.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.