2020. május 14., 17:27

A közeli családtag számlájára is mehet a nyugdíj

Az időseknek nem kell a postára járniuk ahhoz, hogy a nyugdíjukat felvegyék, a pénzösszeget a családtagok számlájára is elküldheti a Szociális Biztosító.

nyugdijkorhatar.jpg
Fotó: archívum

A koronavírus-járvány időszaka alatt a nyugdíjasoknak, akik a legveszélyeztetettebb csoportnak számítanak, nem muszáj a postára menniük azért, hogy a nyugdíjukat kézhez kapják. 

A Szociális Biztosító a nyugdíjas valamelyik közeli családtagjának a számlájára is átutalja a nyugdíjat.

,,Annak a nyugdíjasnak, aki így dönt, számolnia kell azzal, hogy a folyamat nem lesz mindig zökkenőmentes, előfordulhat, hogy az összeg technikai okok miatt nem érkezik meg időben“ –jelentette ki a Peter Višváder, a Szociális Biztosító szóvivője.

A biztosító a folyamat egyszerűsítése érdekében egy nyomtatványt is elkészített, amely a weboldalukról letölthető.

Višváder felhívta a figyelmet arra, hogy a számlatulajdonosnak helyesen kell kitöltenie az elérhetőségeit, illetve a nyugdíjasnak jóvá kell hagynia a számlára történő átutalást.

A nyugdíjasok postai úton vagy elektronikus formában is elküldhetik kérelmüket a Szociális Biztosítónak, mely ezt követően telefonon ellenőrzi a kérelmező és a számlatulajdonos jóváhagyását, illetve ellenőrzi mindkét fél személyes adatait.

A Szociális Biztosító csak az ideiglenes válsághelyzetben tudja átutalni a nyugdíjat egy másik hozzátartozónak. A válsághelyzet elmúltával, ha a nyugdíjas nem kérvényezi a fizetés módjának megváltoztatását, akkor a megszokott módon, vagyis a postán, készpénzben veheti majd fel a nyugdíját.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!