A koronavírus nem mérettette meg a szlovák egészségügyet

2020. július 4., 14:54
ma7 | TASR

Az új koronavírus-pandémia során nem derült ki, hogy a meghozott intézkedések elegendőek és megfelelően célirányosak voltak, de az sem, hogy a szlovákiai egészségügy kapacitása és eljárásai megbirkóztak-e a vírus jelentősebb terjedésével.

Dusan Zachar
Fotó: TASR
Dušan Zachar

Ezt Marek Krajčí egészségügyi miniszter tevékenységének első 100 napját értékelve mondta Dušan Zachar, a Gazdasági és Szociális Reformok Intézetének (INEKO) elemzője a szlovák sajtóirodának.

Mint kifejtette, egy hónap alatt nem lehet behozni a reformok nélkül eltelt 15 esztendő lemaradását az egészségügyben.

A kormányváltás során Szlovákia nem volt felkészülve a kialakult válsághelyzetre az egészségügyben. Sem anyagi, sem eljárási szempontból. Ezért volt szükség minden erőt mozgósítani az ágazatban, hogy a legrövidebb idő alatt a lehető legjobban felkészüljünk a járvány terjedésére.”

Véleménye szerint a kórházakban hozott intézkedések logikusak és helyesek voltak. A széleskörű járványellenes intézkedések gyors elfogadásával az egészségügyi ágazaton kívül is Szlovákia időt nyert a felkészülésre.

Az elemző elismerte Krajčí miniszter igyekezetét, hogy differenciáltan jutalmazzák az egészségügyi szolgáltatókat annak függvényében, hogy teljes mértékben a betegek rendelkezésére álltak-e a válság idején. Zachar szerint pozitív hatása volt annak a felismerésnek, hogy sok problémát távkezeléssel meg lehet oldani. Az ágazatban végrehajtott személycseréket azonban zavarosnak tartja. A változások szükségességének indoklása, illetve a jelöltek kiválasztásának átláthatósága egyelőre sok kívánnivalót hagy maga után. A miniszter túl általánosan fogalmazta meg a leváltások okait, ezért nem lehet megalapozott véleményt alkotni arról, vajon az okok valóban relevánsak voltak-e. Úgy véli, hogy az Egészségügyi Minisztériumnak egyértelművé kellene tennie, milyen követelmények alapján kívánja megítélni az egyes jelöltek sikerességét.

Azt, hogy hogyan nem lenne szabad kiválasztani a szakembereket vezető tisztségekbe, jól mutatja az Általános Egészségbiztosító vezetőjének és igazgatósági tagjainak nem nagyon átlátható pályázati elbírálása. Egyetlen pozitívumként a jelentkezők nagy számát említette.

Mint kifejtette:

Nagyon negatívan látom a miniszteri elemzők távozását az Egészségügyi Politika Intézetéből. Kis túlzással azt is mondhatnám, hogy elkótyavetyéltük a családi ezüstöt.”

Az intézetnek eredményei voltak, a beszerzéseknél nagyra értékelték azt, ahogyan az árakat összehasonlította és ezért Az év hivatalnoki tette elismerést is megkapta. Elemzései naprakészen a politikusok rendelkezésére álltak.

Zachar szerint a koronavírus-járvány leple alatt a kormány gyorsított eljárással olyan törvényeket fogadott el, amelyek kibővítették és meghosszabbították a kivételek alkalmazását a gyógyszerárak ún. állandó pótdíjával kapcsolatban. A kivételek meghosszabbítása azt jelenti, hogy az eredeti drágább gyógyszerek hosszabb távon megőrzik magas piaci részesedésüket és az olcsóbb generikus konkurensek nehezebben érvényesülnek majd a piacon, ami az átlátható árversenyt visszafogja és ez az általános egészségbiztosítást több tízmilliós megtakarítástól fosztaná meg.

Kövesse facebook oldalunkat is!