2024. április 15., 19:36

A környezetvédelmi tárca újabb büntetőfeljelentést tett Ján Budaj ellen

A Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség (SAŽP) feljelentést tett Budaj ellen a Nemzeti Bűnügyi Hivatalnál bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja ügyében, idegen vagyonnal való gazdálkodással kapcsolatos kötelezettségek megszegése miatt.

 

Felelősségre vonás
Ján Budaj
Fotó: TASR/ma7

 A feljelentés tárgya az államnak és az adófizetőknek  okozott kár közel 100 ezer euró értékben a vállalkozónak történő késedelmes számlakifizetés miatt, amelynek egy részét 2020 és 2021 folyamán szakaszosan adták át az ügynökségnek. A számlák kifizetése a korábbi környezetvédelmi miniszter, Ján Budaj jóváhagyásához volt kötve.

Az SAŽP mint megrendelő és egy vállalkozói csoport közötti szerződés tárgya a következő építési munkák kivitelezése volt:

ÚSES (Ökológiai Stabilitás Területi Rendszere) helyi szintű információs rendszere. Az  SAŽP a mű egyes részeit az elvárt minőségben, megfelelően és határidőre átvette, de a számlákat indoklás nélkül  nem fizették ki a vállalkozói csoportnak.

A számlák kifizetéséhez az akkori miniszter, Budaj többször nem adott jóváhagyást határidőn belül, miközben ennek nem volt oka vagy akadálya.

 A vállalkozók később bírósági úton kértek késedelmi kamatot és követelésüknek helyt adtak.

2023 végén a SAŽP-t a Besztercebányai Kerületi Bíróság meghagyással kötelezte a következők megfizetésére:

a felperesnek 90 269,08 euró összegű késedelmi kamatot, valamint az eljárási költségek megtérítését 4 970,49 euró összegben.

Az SAŽP megbízott főigazgatójának, Juraj Moravčíknak sikerült elérnie, hogy a társaságot képviselő ügyvédi irodán keresztül a késedelmi kamatok követelését közel 20 000 euróval csökkentették.

A környezetvédelmi  tárca korábbi vezetőségének tétlensége a visszatérítések jóváhagyásában az SAŽP-nek közel 100 ezer euró közvetlen kárt okozott, amelyet a jövőben végső soron az államnak kell megtérítenie.

A minisztériuma költségvetési fejezetéből ezeket a pénzeszközöket sokkal hatékonyabban és eredményesebben fel lehetett volna használni más szakmai feladatokra és a  minisztérium tevékenységének biztosítására.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.