2022. augusztus 4., 15:20

A környezetvédelmi minisztérium azt állítja, semmi baj nincs a Sajó környéki kutak vizével

Habár a Sajó gömöri szakaszán még mindig rozsdás árnyalatú a víz, a szlovák környezetvédelmi minisztérium illetékesei azt állítják, a környék kútjainak vize nincs veszélyben. 

2022-07-20 Sajó, folyó, víz, szennyezés
Fotó: Fábián Gergely
A Sajó Szalócnál 2022. július 20-án

Szerdán ülésezett a szlovák kormány által létrehozott tárcaközi válságstáb megállapodott abban, hogy a környezetvédelmi minisztérium folyamatosan monitorozni fogja a kutak és a talajvíz állapotát a folyó szennyezett szakasza mentén.

A válságstáb azt ígéri, jövő héten tájékoztatják a közvéleményt arról is, milyen módszerrel tervezik megtisztítani a folyót és megállítani a lezárt bányából származó. további szennyezést.

Azt állítják, legutóbbi, július 26-án elvégzett felmérésük alapján a szennyezett szakasz környékén található kutak vize tiszta, nincs bennük semmiféle veszélyes anyag. A felmérés során mintegy húsz kút vizét vizsgálták meg. Sem az arzén, sem a nikkel, sem a szulfátok határértéke nem haladja meg a megengedett mennyiséget. Mindössze két esetben találtak az engedélyezettnél magasabb mangán határértéket, de ez az illetékesek szerint a szennyezés előtt is jellemző jelenség volt a környéken.

Öt esetben a vas koncentráció lépte túl a megengedett mértéket, de ez a mennyiség állítólag hosszabb távon sem jár kockázatokkal.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.