2020. május 13., 16:11

A kormányprogram magyarul is elérhető lesz

A legnagyobb lélekszámú szlovákiai kisebbség nyelvén, magyarul is elérhető lesz a kormányprogram - közölte közösségi oldalán Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos.

bukovszky-laszlo.jpg
Fotó: TASR
Bukovszky László: A kisebbségi pártok esetében a törvény eltörölné az 5%-os küszöböt
Kedden véglegesítettem a fordítást, és továbbítottam a kormányhivatal vezetőinek”

– írta szerdán Bukovszky.

A kormányprogramot április 30-án hagyta jóvá a parlament. A dokumentum szerint a kormány magától értetődő feladatának tekinti, hogy védelmezze és támogassa a nemzeti kisebbségeket.

A kabinet kilátásba helyezte egy nemzeti kisebbségek jogállásáról szóló törvény elfogadását, amelynek az egyik célja az lenne, hogy leállítsa, vagy lelassítsa a kisebbségek beolvadását a többségi társadalomba, vagyis az asszimilációt.

A kormányprogram szerint a kisebbségi kormánybiztos hivatalát a közeljövőben egy új intézmény, a Nemzeti Kisebbségek Hivatala váltaná fel. Elképzelhető, hogy a kisebbségi nyelvek használatáról szóló törvény alkalmazási területét ki fogják terjesztik a magasabb szintű területi egységekre is.

A kisebbségi kormánybiztos hivatala május elején elkészítette a korona.gov.sk portál ötnyelvű verzióját is. A koronavírus-pandémiával kapcsolatos aktuális információk már nemcsak szlovákul és angolul, hanem magyar, roma, ruszin, ukrán és német nyelven is elérhetők.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.