2020. február 21., 13:22

A Kormányhivatal elutasította Falathová panaszát

Mint arról korábban beszámoltunk, Zuzana Falathová panaszt nyújtott be Bukovszky László kisebbségi biztos ellen. Az illetékes kormányhivatal a héten elbírálta Falathová panaszát. Talán nem meglepő, hogy nem Falathovának adtak igazat.

Fotó: Mandiner

A panaszt Bukovszky László kisebbségi biztos ellen Zuzana Falathová azután nyújtotta be a kormányhivatalnak, hogy Bukovszky közösségi oldalán közölte, felkereste a Pozsonyi Városi Múzeum igazgatóját, Peter Hyrosst, Falathová ügyével kapcsolatban, Falathovát azonban nem hallgatta meg, és mind a mai napig nem lépett vele kapcsolatba.

Nagy Dávid, Falathová jogi képviselője szerint ezzel Bukovszky megsértette az egyenlő bánásmód elvét és Falathová személyiségi jogait, Falathovát pedig rossz fényben tüntette fel a hivatalos Facebook-oldalán.

2020. január 16-án Zuzana Falathová és jogi képviselője egy meghallgatáson vett részt a nemzeti kisebbségekért felelős kormánybiztos hivatalának panaszokkal foglalkozó osztályán, a Bukovszky elleni panasz pontosítása miatt. Egyben kérvényezték, hogy Bukovszky nyilvánosan kérjen elnézést Falathovától, és vegye fel a fiatal muzeológussal a kapcsolatot. 

Mint megtudtuk, a Kormányhivatal Panasz Osztálya azzal utasította el Zuzana Falathová panaszát, hogy az nem felel meg a panaszokról szóló törvény tartalmi feltételeinket, tehát nem panasz

– nyilatkozta a ma7-nek Zuzana Falathová jogi képviselője, Nagy Dávid.

A Kormányhivatal Zuzana Falathová panaszát három szemszögből értékelte:
1. egyenlő bánásmód jogának megsértése
2. személyiségi jogok megsértése
3. a kormánybiztos eljárása

Nagy Dávid kifejtette, a Kormányhivatal szerint az első két pontban a bíróság az illetékes szerv, ami a jogász szerint igaz, de szerinte ezek a pontok szorosan összefüggenek.

„A mai napig nem kaptunk választ arra a kérdésünkre, hogy mely jogszabály alapján járt el Bukovszky László. Amennyiben eljárhatott ügyfelem ügyében, akkor miért nem szólította meg őt, hiszen Falath Zsuzsi képviseli a kisebbséget az ügyben. Mely jogszabály minősíti a kormánybiztosi Facebook-oldalt kommunikációs csatornának?” – nyilatkozta Nagy Dávid. 

Továbbá a Kormányhivatal Panasz Osztálya szerint Zuzana Falathová esete nem magánjogi jellegű, mivel kellőképpen medializálva volt. A jogi képviselő ellenben úgy véli, igaz, hogy nagy felháborodást keltett a magyar közösség körében ez az eset, viszont ettől még magánjogi jellege nem változott.

Az üggyel kapcsolatosan az illetékes bíróságon egy munkaügyi pert indítványoztunk. Ennél nem igazán van magányügyibb jellegű eljárás. Ezek után, hogy a Kormányhivatal igazat adott a munkaadónak, akit az ügyben perlünk, nehéz lesz érvelnünk. Ezek után már nem csupán a Pozsonyi Városi Múzeum van jelen a perben, hanem mögötte a kormány is. Ez az, amit az illetékes osztály nem tudatosított: hogy Bukovszky László eljárásával befolyásolhatja ügyfelem magánjogi perét”

– mondta lapunknak Nagy Dávid.

A jogász kifejtette, bárkivel közülünk megeshet, hogy elbocsátják. Képzeljük el azt az esetet, hogy ezzel az elbocsátással nem értünk egyet. Szeretjük a munkánkat és vissza szeretnénk kapni azt. Erre a bíróságon a másik fél a kormányhivatal álláspontjával fog érvelni.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.