cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. december 8., 07:58

A kormányhivatal előtt tüntettek a különleges ügyészség megszüntetése ellen

A kormányhivatal előtt tüntettek csütörtökön este a Speciális Ügyészi Hivatal megszüntetése és Robert Fico kormányának egyéb lépései ellen.

Tüntetés a kormányhivatal előtt
Fotó: TASR

A tiltakozó tömeg szónokai leszögezték, hogy folyamatosan tüntetni fognak a tervezett intézkedések miatt.

Több ellenzéki párt vezetője és polgári aktivisták is felszólaltak, a tüntetők pedig „Állítsuk meg őket!”, „Nem győzhetnek!” és „Nem fogunk hallgatni!” szövegű transzparenseket emeltek a magasba, illetve hasonló jelmondatokat és Ivan Korčok államfőjelöltet támogató jelszavakat skandáltak.

A kormány szerdán jelentette be, hogy megszünteti a Különleges Ügyészséget, arra hivatkozva, hogy szerinte a szervezet "átpolitizálódott". Az ellenzék szerint arról van szó, hogy a kormány el szeretné tussolni a magas szintű korrupciós ügyeket, amelyek a 2020 előtti Fico-kormányok idejére nyúlnak vissza. A javaslatot az államfő is bírálta.

A Különleges Ügyészség feladata eredetileg a szervezett bűnözés elleni fellépés, és a magas szintű korrupció kivizsgálása. 2020-as hatalomra kerülése után a mostani ellenzék szintén vitatott jogszabály-módosítások révén váltotta le a Különleges Ügyészség vezetését, amelynek élére egy olyan politikus került, aki korábban Fico házánál tartott tüntetéseket. Őt Fico és pártja azzal vádolta meg, hogy arra használja a Különleges Ügyészséget, hogy megsemmisítse Smert, amely akkor ellenzékben politizált.

A szlovák főügyészség álláspontja szerint a Különleges Ügyészség felszámolása összhangban áll az alkotmánnyal. A miniszterelnök az Európai Bizottságot is előre tájékoztatta a különleges vádhatóság megszüntetésének tervéről.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.